Venni Maunula on ollut Lakimiesliiton jäsen vuodesta 1951

Ensimmäisellä Helsingin-matkallaan vuonna 1947 Venni Maunula tapasi tulevan vaimonsa Soilin. Maunulan sitoumukset kestävät pitkään: avioliittoa on takana 65 vuotta, ja Suomen Lakimiesliiton jäsenyyttä 68 vuotta.

Lakiopinnot ja erillisarvosanat muissa oppiaineissa veivät Maunulan töihin muun muassa kansanopiston johtajaksi. Eläkkeellä hän on ollut kohta kolmekymmentä vuotta.

Miksi sinusta tuli lakimies?

Ilmoittauduin Helsingin yliopistoon lukemaan lakia ja valmistuin vuonna 1951. Laki on kiinnostanut minua. Lain tuntemus vaatii paljon muitakin asioita kuin lakikirjoja: tarvitaan elämänkokemusta ja tietoa ympäröivän maailman vaatimuksista. Sain tehdä työelämässäni juuri sitä, mitä halusinkin: hallinnon johtamista, opetusta ja tiedottamista.

Mikä on Lakimiesliiton merkitys?

Liityin Lakimiesliittoon heti valmistuttuani vuonna 1951 ja olen edelleen jäsen. Minusta on aina tuntunut, ettei kaikki ole kohdallaan, jos ei ole oman ammattikuntansa jäsen.

Minusta on aina tuntunut, ettei kaikki ole kohdallaan, jos ei ole oman ammattikuntansa jäsen.

Lakimiesliitto ja sen ammattilehti Lakimiesuutiset ovat minulle rakkaita ja läheisiä. Jos yhteiskunnan päättäjät osaisivat paremmin kuunnella Lakimiesliittoa, asiat hoituisivat paljon paremmin valtakunnan korkeimmilla päättäjätasoillakin.

Millaista lakimiehen työ oli työurasi aikana?

Toimin kolmisenkymmentä vuotta ensin Pohjois-Karjalan läänin sosiaalihuollon tarkastajana ja sitten Kelan Itä-Suomen aluejohtajana. Hallinnon tehtävissä on tärkeää, että jokainen ratkaisu on asiallisesti ja pätevästi perusteltu. Se vaatii jatkuvaa tiedon päivittämistä ja koulutusta, jotta hallinto toimisi lakien mukaan ja siten palvelisi yhteiskuntaa ja sen kansalaisia.

Hallinnon tehtävissä on tärkeää, että jokainen ratkaisu on asiallisesti ja pätevästi perusteltu.

Työni ohessa vein lain tietämystä eteenpäin muun muassa vastaamalla erään maa­kuntalehden lukijoiden kirjeitse tulleisiin moniin lakikysymyksiin 25 vuoden ajan. Vedin myös 25 vuoden ajan eräässä kansalais­opistossa Kansalaisen lakitieto- ja Sosiaali­turva-opintopiirejä.

Miten pidät huolta omasta hyvinvoinnistasi?

Pidän autolla ajamisesta ja sain juuri uuden ajokortin. Käyn säännöllisesti veteraanivoimistelussa ja kuntosalilla. Presidentti Kekkonen, jonka kanssa olen ollut saunassakin, sanoi: ”Kaikki syyt, joka estävät liikkumisen, ovat tekosyitä”.

Lukemista olen harrastanut koko elämäni, vain sota-aikana en ehtinyt. Luen muun muassa oikeustieteen väitöskirjoja, ja yleinen oikeustiede sekä oikeusfilosofia ovat mieluisia. Olen itsekin kirjoittanut yksin tai yhdessä ystävien kanssa muutamia tietokirjoja. Siksi kuulun myös Tieto­kirjailijaliittoon.