Vaihtoehdot vähissä

Blogit ja kolumnit
15.04.2021 • Janne Laukkanen

Pääseekö sinne yliopistoon, jos ei opi lukemaan?” kysyi perheen 6-vuotias kuopus muutamia vuosia sitten.

Auts! Kysymys oli lukemista harjoittelevalle esikoululaiselle itselleen ehkä harmiton, mutta omalla kohdallani se puhkaisi osuvasti puhetapoihin liittyvät kuplat. Lapselle koulu näyttäytyi vääjäämättömästi yliopistolle johtavana polkuna. Yliopistosta hän oli siis selvästi kuullut ihan riittävästi – liikaakin.

Suomessa on helppo ajatella, että erilaiset koulutusvaihtoehdot ovat tasapuolisesti kaikkien ulottuvilla.

Suomessa on helppo ajatella, että erilaiset koulutusvaihtoehdot ovat tasapuolisesti kaikkien ulottuvilla. Sosioekonominen tausta vaikuttaa silti vahvasti meilläkin, kuten Lakimiesliiton puheenjohtaja Tuula Linna kirjoittaa liiton verkkosivuilla julkaistussa blogitekstissä.

Esimerkiksi vuonna 2020 oikeustieteelliseen valituista opiskelijoista selvällä enemmistöllä vanhemmat olivat korkeakoulutettuja. Myös kotien tulotaso oli korkea. Tämä ei liene sattumaa.

Samaan aikaan on paljon nuoria, joille oikeustiede ei ole riittävän tuttu tai saavutettavissa olevalta tuntuva vaihtoehto. Lakimiesliitto onkin halunnut tuoda alaa tutuksi lukiolaisille suunnatulla Oikeusguru-kilpailulla. Kilpailu on saanut laajaa myönteistä huomiota. Lisää tuoreimmasta kisasta löytyy tämän lehden artikkelista.

Muuttuvassa maailmassa moni ”juristiammatti” odottaa vielä keksijäänsä.

Itse tutkinnon lisäksi nuorille on tärkeää kertoa sen tarjoamista moninaisista työmahdollisuuksista. Pahitteeksi ei ole myöskään meidän jo ammatissa olevien ravistelu: muuttuvassa maailmassa moni ”juristiammatti” odottaa vielä keksijäänsä.

Tätä ravistelua tekee lehdessämme uutena kolumnistina aloittava juristiyrittäjä Antti Innanen. Hänen kolumnipaikkansa vaihtelee jatkossa professori Päivi Korpisaaren kanssa.

**

Ja mitä kuopus tuumii nyt muutaman vuoden jälkeen? Hän ei todellakaan tiedä toiveammattiaan. Ja kun katson ympäröivän maailman murrosta, niin luulen ettei sitä ole keksittykään.

Kulkipa hän haaveammattiinsa ammatillisen tai akateemisen oppilaitoksen kautta, lukemaan kannatti opetella. Tärkeintä ei ollut nopeus, vaan uteliaisuus uutta kohtaan.

Kirjoittaja on Lakimiesuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@lakimiesliitto.fi, @LaukkanenJanne