Vahtikoira vai seurakoira?

Blogit ja Kolumnit
07.06.2018 • Janne Laukkanen

Media on vallankäytön kuuluisa vahtikoira. Kunnianhimoinen järjestölehti on osa mediakenttää ja sen on haettava omaa paikkaansa vahtia ja vaikuttaa.

Lakimiesuutisissa on itsestään selvää kertoa oikeudenhoidon kysymyksistä. Niiden osalta hännännostoa odotetaan perustellusti meiltä. Mutta entäpä vaikka teknologinen kehitys, palveluiden muuttuva myynti tai työelämän suuri murros?

Lainsäädännän lisäksi juristeilta odotetaan tulevaisuudessa yhä monipuolisempaa osaamista. Järjestölehdessä on kyettävä kertomaan myös näistä uusista työhömme liittyvistä vaateista.

Järjestölehdessä on kyettävä kertomaan uusista työhömme liittyvistä vaateista.

Esimerkiksi voimme ottaa ”oikeudellisen palvelumuotoilun”. Se oli vielä pari vuotta sitten monelle vieras käsite. Sittemmin olemme oppineet, että kyse on siitä, miten juridisten palveluiden löytäminen, hankkiminen ja hyödyntäminen voisi olla mahdollisimman yksinkertaista. Haluamme hyödyntää työ- ja yksityiselämässämme entistä helpompia ratkaisuja, teimmepä nettiostoksia, varasimmepa matkoja tai hankimmepa vaativia asiantuntijapalveluita.

Palvelumuotoilu on vain yksi esimerkki työn murroksesta, jonka lähteet ovat oikeuselämän ulkopuolella.

Mutta miten tämä kaikki sitten liittyy Lakimiesuutisten vahtikoiran elämään?

Vahtikoiran on muistettava jatkuvasti heittäytyä myös seura­koiraksi, joka heiluttaa häntää oudoillekin vieraille. Tarvitsemme uteliaisuutta ottaa asioista selvää. Lakimiesuutisten kesän jälkeisessä numerossa keskitymme erityisesti tulevaisuuden kysymyksiin.

Mutta seurakoiran ei pidä luopua vahtikoiran karvoistaan. Lakimiesuutiset vieraili Unkarissa, jossa oikeusvaltio on luisunut kohti autoritarismia. Erityisiksi uhkat tekee niiden esiintyminen Euroopan unionissa. Yhteisössä, jonka avulla on haluttu vahvistaa demokratiakehitystä.