Trendien aallonharjalla

Blogit ja Kolumnit
04.02.2019 • Janne Laukkanen

Yhteis­­kunnalliset megatrendit vaikuttavat juristien työhön – pitipä tuosta suomenkieleen juurtuneesta trenditermistä tai ei.

Esimerkiksi oikeudellisen palveluverkoston karsimisen voi kokea vain kotimaisena oikeudenhoidon kurittamisena. Tai sitten sen voi nähdä yhteydessä globaaliin ilmiöön, jossa väestö keskittyy entistä voimakkaammin suuriin kaupunkeihin.

Valtioiden haasteena on miettiä, miten keskeiset peruspalvelut tuotetaan myös vähäväkisille alueille, ja millaista apua kehittyvä teknologia tähän tuo.

Kansainvälisen ja yhteiskunnallisen kehityksen valtavirrat näkyvät suomalaisten juristien työssä – ja Lakimiesuutisissa. Lhti ilmestyy jatkossa kuusi kertaa vuodessa paperisena.

Samalla sisältöä tuotetaan aiempaa enemmän verkkoon. Lehdessä pidetään vahvasti esillä kansainvälisten ilmiöiden yhteyttä suomalaisen juristin työhön.

Lehdessä pidetään vahvasti esillä kansainvälisten ilmiöiden yhteyttä suomalaisen juristin työhön.

Viime vuoden suurin keskusteluaihe oli ilmastonmuutos. Lakimiesuutiset-lehden vuoden 2019 ensimmäisen numeron pääjuttu käsittelee ilmasto-oikeutta. Oikeudenalaa, joka tulee tutuksi jokaiselle juristille lähivuosina. Juridiikan ammattilaisia tarvitaan ilmastokriisin torjunnassa, ja meidän kaikkien on ymmärtävä ilmiön perusteet.

Kansainvälistyminen ja kulttuurien sekoittuminen ovat yhtä lailla globaali kehityssuunta. Vaalivuosi 2019 käynnistyi Suomessa kiivaalla keskustelulla maahanmuutosta. Sytytysaineena olivat Oulussa tapahtuneet seksuaalirikokset.

Juristeja tarvittiin jälleen: kertomaan lain­säädännöstä, kansainvälisistä sopimuksista ja siitä, miten oikeus kuuluu kaikille. Uhreille ja epäillyille.

Lakimiesliitto viettää kuluvan vuoden aikana 75-vuotisjuhlaansa.

Lakimiesliitto viettää kuluvan vuoden aikana 75-vuotisjuhlaansa. Se näkyy lukuisana määränä tapahtumia ja tekoja. Kaiken yhdistävänä teemana on ”oikeus kuuluu kaikille” – kuten liiton puheenjohtaja Tuula Linna kirjoittaa lehden Puheenvuoro-palstalla. Teemaan liittyvä liiton kampanja käynnistyy helmikuussa.

Elämme oikeusvaltiossa, mutta oikeus ei ole aina kaikkien saatavilla. Ei ainakaan riittävän nopeasti tai kustannuksiltaan kohtuullisena. Oikeuden toteu­tumisen soisi olevan yhteiskunnallinen megatrendi.