Tasavallan presidentti Sauli Niinistö: Demokratia ja oikeusvaltio eivät aina kulje käsikkäin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hyvin huolestunut siitä, miten demokratia valjastetaan ihmisoikeuksien, kuten sanavapauden, kaventamiseen.

Alun alkaen demokratialla ymmärrettiin, että kansa päättää ja kansan enemmistöllä on vähemmistöä enemmän päätösvaltaa. Nykyisin siihen katsotaan kuuluvan myös oikeusvaltion periaate.

Jos enemmistön valtaa käytetään hyvin voimakkaasti, on vaarana, että oikeusvaltion keskeisiä periaatteita loukataan ja niistä jopa luovutaan, Niinistö huomauttaa.

Hän toteaa olevansa hyvin huolestunut siitä, miten demokratia valjastetaan ihmisoikeuksien, kuten sanavapauden, kaventamiseen.

Vahvuutemme on vakaus

Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime viikkoista tapaamista Niinistö kuvailee tavanomaiseksi vierailuksi.

– Meillä ei ole tällä hetkellä kahdenvälisiä polttavia ongelmia, jotka kaipaisivat ratkaisua, Niinistö toteaa Suomen ja Venäjän suhteista.

– Mutta tietysti kansainvälispoliittisen tilanteen kannalta on hyvä, että me kykenemme seuraamaan sitä mahdollisimman läheltä.

Suomella ja Venäjällä ei ole tällä hetkellä kahdenvälisiä polttavia ongelmia, jotka kaipaisivat ratkaisua.

Jännittyneiden suurvaltasuhteiden keskellä hän näkee Suomen erityisenä vahvuutena yhteiskunnallisen vakauden. Tarjoamaamme vakaata toimintaympäristöä arvostetaan myös maailmalla.

Luottamuksen arvoisia

Suomalaisena vahvuutena Niinistö pitää myös luottamusta ja lakiin tukeutumisen pitkää perinnettä.

Niinistön mukaan luottamuksella on keskeinen merkitys myös suomalaisten suhtautumisessa toinen toisiinsa.

– Luotamme toisiimme. Siihen, että kaikki menettelevät, kuten on sovittu. Ja siihen, että kukin toimii velvollisuuksiensa mukaan omien kykyjensä mukaisesti.

Tietenkään kukaan meistä ei hallitse absoluuttista totuutta, mutta kuitenkin oikeuden haltijan on pyrittävä siihen.

Juridiikan käsitteen tasavallan presidentti liittää oikeaan, väärän vastakohtana. Juristikin on tässä ajattelussa ennen kaikkea oikeuden toteuttaja, väärää vastaan.

– Tietenkään kukaan meistä ei hallitse absoluuttista totuutta, mutta kuitenkin oikeuden haltijan on pyrittävä siihen. Tässä ajattelussa on annos omaa tuomioistuinkokemustani, Niinistö toteaa viitateen työvuosiinsa Turussa.  Niinistö toimi hovioikeuden viskaalina Turussa 1976–1988.

Tasavallan presidentin haastattelun pitkä versio julkaistaan Lakimiesuutisten printtilehdessä ja verkossa 25.9.2019.