Sonya Walkila: EU on pragmatismia ja ihmissuhdetaitoja

Sonya Walkilalla on plakkarissaan useita ulkomailla suoritettuja opintoja ja tutkintoja sekä työkokemusta EU-tuomioistuimesta. Parhaillaan Walkila työskentelee lainsäädäntöneuvoksena oikeusministeriössä.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajatumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Pianonsoiton opettaja.

2 §. Valaistuminen – miksi juristiksi? Huomasin viimeistään lukiossa nauttivani ongelmanratkaisusta ja kansainvälisyydestä, jotka oli mahdollista yhdistää juristin ammatissa.

2. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. EU:n perusoikeuskirja. Moderni ja kattava perusoikeusinstrumentti, jota sovelletaan kaikessa EU-oikeudessa.

2 §. Kamala laki. Joku tekninen direktiivi. Siitä on hauskuus kaukana.

Kulttuurinen ymmärrys ja hyvät ihmissuhdetaidot ovat EU-yhteistyössä elinehtoja.

3. luku: EU-oikeudesta

1 §. Kiehtovinta. EU-oikeudellinen argumentointi, joka rakentuu kansallista järjestelmäämme enemmän EU-tuomioistuimen oikeuskäytännölle ja oikeustapauksille. Vastauksia ei lueta vain direktiivin tai asetuksen sanamuodosta, vaan oikeasta tulkinnasta täytyy aina varmistua oikeuskäytännön perusteella. Se tekee työstä kiehtovaa ja inspiroivaa.

2 §. Karmaisevinta. Poikkeuksen poikkeuksen poikkeus, ja siitä vielä jokin erioikeus.

4. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Näkee metsän puilta. Tai kuten eräs tuomioistuimessa elämänuransa tehnyt mentorini kerran sanoi: etevä juristi tekee päätökset sekä päällä että sydämellä.

2 §. Tomppeli juristi. Näkee vain ne puut ilman metsää. Huokaus.

5. luku: EU-byrokratiasta

1 §. Antoisinta. Erilaisten ihmisten, kulttuurien ja näkökulmien kohtaaminen ja tietynasteinen pragmaattisuus. Hyvät ihmissuhdetaidot ja kulttuurinen ymmärrys ovat elinehtoja.

2 §. Ankeinta. Monimutkaisuus on joidenkin mielestä hyve.

Muiden täytyy tietää, mitä meillä on tarjottavana, ja se on osattava vielä markkinoida myyvällä tavalla.

6. luku: EU-vaikuttamisesta

1 §. Ilon aihe. Moni oikeudellisen elämän elementti on Suomessa esimerkillisellä tasolla. Meillä on paljon loistavia vientituotteita: oikeusvaltioperiaate, matala korruptio, prosessien tehokkuus ja toimivuus, hallinnon avoimuusperiaate ja lakien perustuslainmukaisuuden ennakkovalvonta.

2 §. Murheenkryyni. Markkinointi. Pelkkä loistava osaaminen ei yksinkertaisesti riitä nykyisessä globaalissa kilpailussa. Muiden täytyy tietää, mitä meillä on tarjottavana, ja se on osattava vielä markkinoida myyvällä tavalla.

7. luku: EU:n tulevaisuudesta

1 §. Lyhyt sihti. Suomen EU-puheenjohtajuuskausi vuoden 2019 jälkipuoliskolla on menestys. Tahti on jo kiihtymässä.

2 §. Pitkä sihti. Perusoikeuksien merkitys vahvistuu edelleenkin EU:n lainsäädännössä ja oikeuskäytännössä. Tendenssi on ollut selvä Lissabonin sopimuksesta lähtien, kun EU-tuomioistuin on ryhtynyt arvioimaan perusoikeuksien toteutumista myös unionin oman lainsäädännön osalta aiempaa tiheämmällä kammalla.

8. luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Pro bono -avustaminen rikosasiassa, jossa oikeus voitti.

2 §. Karvain tappio. Uran alkuvaiheessa opin, että riita-asiat voivat olla joskus rikosasioitakin katkerampia. Usein juuri rikosasioita kauhistellaan, vaikka suurin osa niistä johtuu joistakin tekohetkellä kehossa olleista ylimääräisistä aineista. Kyllä ne ihmisluonnon karuimmat piirteet tulevat esiin harkituissa riidoissa.

9. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Minttu.

2 §. Herkkuruoka. Avokado.

3 §. Paras juoma. Kylmä vesi ja samppanja.

4 §. Kaunein kukka. Valkoinen ruusu.

5 §. Viehättävin väri. Vanilja.

6 §. Rakkain romaani. Mika Waltarin Valtakunnan salaisuus.

7 §. Inspiroivin oikeudellinen teos. Graig&de Búrca: EU Law.

8§. Juristimaailman esikuva. Kamala Harris.

9 §. Elämän tarkoitus. Jotain juridiikkaakin ylevämpää.

10 §. Motto. Periksi ei anneta.