Setan puheenjohtaja, asianajaja Juha-Pekka Hippi: Jokaiselle lupa olla oma itsensä

Suurelle yleisölle tutuksi Juha-Pekka Hippi tuli joulun alla, kun hänet valittiin ihmisoikeus- ja sosiaalialan järjestö Seta ry:n puheenjohtajaksi.

Pykälöikäämme.

1. luku. Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Toiveammatteja minulla oli useita. Äitini lapsuuden kotitila Kauhajoella oli jännittävä paikka, ja siksi halusin ainakin maanviljelijäksi. Myös opettajan, arkki­tehdin ja psykologin ammateissa oli jotakin maagista ja kiehtovaa.

2 §. Valaistuminen. Abiturienttivuotena tasavahvoja ammattivaihtoehtoja oli kaksi: psykologi tai lakimies. Lopullinen ratkaisuni syntyi hiihtolenkillä Kallaveden keväthangilla. Päätin pyrkiä lukemaan lakia.

2. luku. Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Perustuslaki. Nykyisen ja sen edeltäjien toimivuus on mahdollistanut suomalaisen oikeusvaltion syntymisen ja menestystarinan.

2 §. Kamala laki. Laki lähestymis­kiellosta on käytännön elämässä osoittautunut toisinaan vääräksi keinoksi käsitellä asioita.

Kärjistäen sanoen vereslihalla oleva osapuoli on aidosti yrittänyt saada asiat selvitetyksi ja sovituksi. Siitä seuraakin torjuntaa, ikävyyksiä ja lähestymiskiellon hakeminen.

3. luku. Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Etevä juristi hallitsee alansa substanssit, säädökset ja oikeuskäytännön. Sen lisäksi hänen on osattava erottaa isot ja pienet asiat. Ja kaiken tuon päälle hänellä on oltava oivalliset ihmissuhdetaidot.

2 §. Tomppeli juristi. Epäkelpo lakimies tuijottaa vain yhtä pykälää kerrallaan. Hän ei kykene tai halua ymmärtää kokonaisuuksia. Myös sosiaalinen älykkyys ja tunneälykkyys ovat hukassa.

4. luku. Asianajajan työstä

1 §. Ihaninta. Erilaisten ihmisen kohtaaminen. Jokainen päivä on erilainen.

Nautin suuresti myös lakimies­kollegojen kanssa asioimisesta. Asiat asioina, ihmiset ihmisinä.

2 §. Inhottavinta. Epäoikeudenmukaisuuden näkeminen. Joskus asioita ei enää voi korjata. Kaikki kivet on käännetty, mutta lopputulos on kohtuuton. Silloin tunnen voimattomuutta.

5. luku. Asiakkaista

1 §. Ihanneasiakas. Hyvä asiakas luottaa asianajajaansa. Hän ei ryhdy opettajaksi, ei päsmäröi päälle. Hän jaksaa kuunnella, kun kerron hänelle jutun raamit ja etenemisen vaihtoehdot.

2 §. Hankala asiakas. Besserwisser. Hän tietää jo alkuneuvotteluun tullessaan, miten on toimittava ja yrittää jatkuvasti opastaa minua matkan varrella. Asiakkaaksi tarjoutuvan ongelmat eivät aina ole juridisia. Halvempaakin terapiaa on saatavissa.

6. luku. Lakimiesliitosta

1 §. Osallistuminen toimintaan. Joukko luo voimaa. Vaikka lakimiehet ovat hajaantuneet kymmeniin eri sektoreihin, heillä on silti paljon yhteistä. Yhteinen kieli, yhteinen tapa jäsentää yhteiskuntaa oikeusjärjestyksenä ja normimaailmana.

Lakimiesidentiteetti on yllättävän tärkeä ja merkittävä asia, koko lakimiesyhteisöä yhdistävä voima.

2 §. Tuleva agenda. Odotan parhaillaan istuvalta identiteettityöryhmältä paljon. Se pohtii lakimieskunnan yhteisiä arvoja ja lakimiesten asemaa tässä yhteiskunnassa. Lakimiesten tulisi olla entistä vahvempi professionaali yhteisö.

7. luku. Setasta

1 §. Osallistuminen toimintaan. Edustin vuonna 2010 Helsinki Pride -kulkueeseen tehdyn savupommi-iskun 88 asianomistajaa oikeudessa. Sitä kautta minut pyydettiin mukaan Setan hallitukseen. Istuin siellä kaksi vuotta jäsenenä. Joulukuussa minut valittiin järjestön puheenjohtajaksi.

Pidän Setaa hyvin pitkälle yleisinhimillisenä ihmisoikeusjärjestönä. Saattaisin hyvin olla mukana myös vaikkapa Amnestyn toiminnassa.

2 §. Tuleva agenda. Haluan vaikuttaa siihen, että jokainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva saa ja uskaltaa olla oma itsensä kaikkialla Suomessa ja kaikissa olosuhteissa.

Agendallamme ovat myös tasa-arvoinen avioliittolaki, translain uudistuksessa etenkin sterilisaatiopakon poistaminen sekä yhden­vertaisuuslain uudistus. Aikaisempiin puheenjohtajiin verrattuna minulla on helpot oltavat. Homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin vuonna 1971 ja homous otettiin pois sairausdiagnoosiluokituksesta vuonna 1981.

8. luku. Kirje Barack Obamalle

1 §. Ruusut. Olen iloinen, että juuri Barack Obama on tällä hetkellä maailman johtavan suurvallan presidentti. Obama on ihmisläheinen, ennakkoluuloton ja rakentava suunnan­näyttäjä. Hän on uskaltanut puolustaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia vaalitappiota pelkäämättä.

2 §. Risut. Obama voisi muistuttaa  ahkerammin muun maailman kollegojaan ihmisoikeuksien merkityksestä ja käyttää sitä neuvotteluaseena. Kiistattomia epäkohtia Yhdysvaltojen omassakin ihmisoikeus­politiikassa on, etenkin sota-alueilla.

9. luku. Kirje Vladimir Putinille

1 §. Ruusut. Kiitos hyvien suhteiden ylläpitämisestä Suomeen. Putin on varmaankin tehnyt parhaansa Venäjän yhteiskuntarauhan puolesta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

2 §. Risut. Oikeusvaltiossa ei tule sekoittaa tuomio- ja täytäntöönpanovaltaa. Siitä on ollut Venäjällä muutamia huolestuttavia esimerkkejä.

Lisäksi toivon Putinilta selkärankaa, jotta hän torjuisi duumassa käsiteltävänä olevan niin sanotun propaganda­lain. Jos laki toteutuu, kaikenlainen tiedon jakaminen seksuaalisista vähemmistöistä kriminalisoidaan.

10. luku. Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Kaneli.

2 §. Herkkuruoka. Kaikki suomalaiset perusruoat.

3 §. Paras juoma. Mamman mansikkaraparperimehu.

4 §. Kaunein kukka. Oksaneilikka. Edesmennyt isäni rakasti sitä.

5 §. Väri ylitse muiden. Bolognan punainen.

6 §. Elämän tarkoitus. On löytää elämän tarkoitus. Tarjoan viiden tähden illallisen sille, joka kertoo minulle sen.

7 §. Lempilausahdus. Voit vaikuttaa elämääsi, mutta niin on hyvä kuin käy.

 

KUKA

Juha-Pekka Hippi

 • s. 1978, Kuopio
 • OTK 2005, Lapin yliopisto
 • STM, ylitarkastaja/lakimies 2006–2007
 • AAtsto Sorsa Oy, lakimies 2006–2007
 • AAtsto Mirjam Jääskeläinen Oy, lakimies 2008–2009
 • Lakiasiaintoimisto Hippi Oy, 2009–2011
 • AAtsto Hippi Oy, 2011–
 • Lapin yo:n oik.tiet. tdk-neuvoston jäsen 2000–2002
 • Lapin yliopiston hallituksen jäsen 2001–2004
 • Lakimiesliiton valtuuskunnan jäsen 2009–
 • Lakimiesliiton järjestövaliokunnan jäsen 2012, yksityissektorivalio­kunnan jäsen 2013, identiteettityötyhmän jäsen 2012–
 • Jätkäsaari-seura ry:n puheenjohtaja 2011–
 • Seta ry:n puheenjohtaja 2013–2014