Sanna Palo: Järjes­täytyneeseen rikollisuuteen suhtauduttava aina ankarasti

– Työskentely rikostutkinnan ehdottomien huippuosaajien kanssa tuntuu tosi hienolta – joka päivä, Sanna Palo sanoo.

Palo on työskennellyt Interpolin kovassa ytimessä, sen toimeenpanevassa komiteassa. Tällä hetkellä hän toimii jäsenenä Interpolin CCF-komiteassa (Commission for Control of Interpol’s Files). Itsenäisenä riippumattomana toimielimenä komitea valvoo, että henkilötietojen käsittely Interpolissa on sääntöjen mukaista.

Suomessa Palo johtaa Keskusrikospoliisin rautaista nyrkkiä, tutkintaosastoa. Hänellä on tehtävään kovat akateemisetkin valmiudet: hän on väitellyt oikeustieteen tohtoriksi järjestäytyneiden rikollisryhmien rikosvastuusta.

Pykälöikäämme.

1. Luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Lapsena ihailin opettajiani ja ajattelin itsekin tulevani opettajaksi.

2 §. Valaistuminen. Oikeudenmukaisuuden teema on ollut minulle tärkeä niin kauan kuin muistan. Lopullinen alanvalinta oli helppo, kun tutustuin oikeustieteellisiin opintoihin. Olin heti innostunut oikeustieteen logiikasta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Läheisistä läheisin on rikoslaki. Se on säädetty meidän kaikkien ja koko yhteiskunnan turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi.

2. Luku: Suomen lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Läheisistä läheisin on rikoslaki. Se on säädetty meidän kaikkien ja koko yhteiskunnan turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi.

2 §. Kamala laki. Verolainsäädäntö on toisinaan koukeroineen aiheuttanut henkilökohtaisesti harmaita hiuksia, vaikka tarkoitus on silläkin toki hyvä ja tärkeä.

3. Luku: Eurolainsäädännöstä

1 §. Kiehtovinta. Se selkeys, jolla sisäisestä turvallisuudesta vastaava komission jäsen Julian King onnistuu viestimään EU-lainsäädäntöasioita eteenpäin. Hankkeet ovat monimutkaisia, mutta King onnistuu viestinnällään rakentamaan hankkeille kosketuspinnan tavallisen kansalaisen elämään ja tekemään monimutkaisetkin asiat ymmärrettäviksi ja luomaan luottamusta.

2 §. Karmaisevinta. Maailmassa on asioita, jotka vaatisivat valtioilta yhteisiä ja entistäkin päättäväisempiä toimia, jotta nykyihmisillä, tulevilla sukupolvilla – ja muilla luontokappaleilla – olisi hyvä olla. Siviiliväestöön kohdistuvat vakavat väkivallanteot, ihmisoikeusloukkaukset, ilmastonmuutos, eläinlajien hävittäminen sukupuuttoon…

4. Luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Etevällä juristilla on jo elämänkokemusta ja -viisautta. Hän ymmärtää yksittäisten pykälien sisällön lisäksi niiden tarkoituksen, on rohkea ja pyrkii oikeudenmukaisuuteen.

2 §. Tomppeli juristi. Juristi on hölmöläinen, jos hän laiskottelee eikä perehdy riittävästi hoitaaksensa ottamiin asioihin.

Etevällä juristilla on jo elämänkokemusta ja -viisautta.

5. Luku: Keskusrikospoliisin roolista

1 §. Ilahduttavin perintö. Se luottamus, mitä toimintaamme kohtaan tunnetaan.

2 §. Ikävin uhkakuva. Se, että tuo luottamus jostain syystä horjuisi. Teemme kaikkemme, jotta pysymme jatkossakin rikostorjunnan luotettavana huippuosaajana.

6. Luku: Tutkintaosaston pomon työstä

1 §. Antoisinta. Rikosasiat, jotka ovat konkreettisia, aina yhtä kiinnostavia ja yhteiskunnallisesti tärkeitä. Työskentely oman alamme ehdottomien huippuosaajien kanssa.

2 §. Ankeinta. Toisinaan tutkinta-aikojen venyminen eri syistä. On kaikkien intressissä, että tutkinta-ajat pystyttäisiin pitämään kohtuullisen lyhyinä.

7. Luku: Järjestäytyneestä rikollisuudesta

1 §. Hyvä trendi. Järjestäytyneeseen rikollisuuteen suhtaudutaan siten kuin kuuluukin: jengiläisten tarkoituksellinen asettautuminen yhteiskunnan laillisia sääntöjä vastaan merkitsee samalla ankaroitettua suhtautumista jengien rikolliseen toimintaan.

2 §. Huono trendi. Jengien määrällinen ja alueellinen leviäminen Suomessa ja uusien jengien rantautuminen.

Toimintaympäristö muuttuu haastavammaksi, ja jäsenvaltioilla on tarpeita globaalin turvallisuuden lisäämiseksi.

8. Luku: Interpolista

1 §. Ilon aihe. Positiivinen palaute siitä, miten Interpol on kehittänyt henkilötietojen käsittelyn suojaa ja miten CCF on kyennyt tehokkaasti valvomaan sääntöjen noudattamista.

2 §. Huolen aihe. Toimintaympäristö muuttuu haastavammaksi, ja jäsenvaltioilla on tarpeita globaalin turvallisuuden lisäämiseksi. Uusia uhkia muodostuu vanhojen rinnalle, eli työmäärä kasvaa. Näihin vaatimuksiin on vastattava ilman vastaavaa resurssilisäystä.

9. Luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Se, kun tulin nimitetyksi Keskusrikospoliisin rikostarkastajaksi. Silloin en osannut kuvitellakaan, miten monipuolisesti saisin vuosien varrella työskennellä tosi kiinnostavien ja tärkeiden asioiden parissa.

2 §. Karvain tappio. Tapoihini ei kuulu muistella menneitä katkeruudella. Jokin asia on saattanut hetkellisesti harmittaa, mutta jälkikäteen arvioituna ei sitten laisinkaan.

10. Luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Timjami.

2 §. Herkkuruoka. Vuohenjuustosalaatti.

3 §. Paras juoma. Kuiva kuohuviini.

4 §. Kaunein kukka. Kotipihan ruusut.

5 §. Viehättävin väri. Valkoinen.

6 §. Musiikin helmi. Leevi & the Leavingsin tuotanto.

7 §. Rakkain romaani. Kari Hotakai- sen tuotanto.

8 §. Esikuva. Omat vanhempani ovat esimerkillään viitoittaneet elämäntietäni eniten.

9 §. Elämän tarkoitus. Olla iloksi ja hyödyksi muille.

10 §. Motto. Kyllä me tästäkin selvitään!