Rikosasianajaja Matti Nurmelalle esiintyminen on nautinto

– Keikka on parhaimmillaan juuri hetkeä ennen lavalle nousemista. Aina se mahan pohjassa vähän kutittaa, Matti Nurmela sanoo.

”Matti kumartaa tuomareille yhä joka kerta käräjäsalin kynnyksellä. Nuori polvi ei tätäkään vanhaa käytöskoodia osaa”, kertoo muuan Nurmelan kollega. Toinen kollega taas tietää, että Nurmela on ”huumorintajuinen ja pidetty kaveri sekä oikeudenkäyntien suvereeni sananiekka. Hän tykkää esiintymisestä, soittaa kitaraa ja laulaa kuin Elvis”.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma-ammatti. Olin jo lapsena kova höpöttämään. Jotakin sanataidetta sen piti olla. Mainosmies. Yksi, nyt kauhistuttavalta tuntuva vaihtoehto oli myös toimittajan ammatti.

2 §. Valaistuminen – miksi juristiksi? Sattumankauppaa se oli. Minulla ei ollut sukurasitetta. Oikeastaan vasta auskultoidessa oivalsin, että juuri tämä paikka – käräjäsali – on minun juttuni. Joko kateederilla pöydän takana tai sitten salissa.

2. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Rikoslaki, yhä, ilman muuta. Selkeätä tekstiä. Teen työtäni etupäässä lakikirja- ja lainvalmisteluaineistopohjalta. Oppikirjoista ei yleensä löydä ratkaisua käytännön ongelmiin.

2 §. Kamala laki. Perheoikeuteen liittyvät lait. Perhejutut ovat riitoina ihan hirveitä. En kestä avioero- ja lastenhuoltoriitoja. Perhejutuissa jopa avustajat ilkeilevät toisilleen.

Etevä juristi luo jokaiseen juttuun myönteisen ilmapiirin.

3. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Etevä juristi luo jokaiseen juttuun myönteisen ilmapiirin. Kyllähän lähes jokainen meistä asiapuolen hoitaa, jos vähänkään vakavasti työnsä ottaa.

2 §. Tomppeli juristi. Kaikkein rasittavimpia lajitovereita ovat öykkärit. Huono käytös, tilannetaju puuttuu. Suurin virhe on se, jos juristi keskittyy salissa vain miellyttämään päämiestään.

4. luku: Rikosasianajajan työstä

1 §. Ihaninta. Saa puhua, ja saa käyttää mielikuvitusta. Kun osaa asiansa, esiintyminen on suurta nautintoa. Rikospuolella myös kollegat ovat miellyttäviä ja osaavat käyttäytyä. Bisnespuolella meno on tärkeilevämpää.

Kun osaa asiansa, esiintyminen on suurta nautintoa.

2 §. Inhottavinta. Toimistohommat. En ole kynänpyörittäjä. En pidä rikosoikeudenkäyntejä ammatillisessa mielessä inhottavina. Julmatkin rikosasiat on jonkun hoidettava. Urani alussa minulla oli valtavasti henkirikosjuttuja. Hoitamieni juttujen uhreilla täyttäisi pienen hautausmaan.

5. luku: Asiakkaista

1 §. Unelma-asiakas. Ihanneasiakas tuo paperit, kertoo asiansa lyhyesti ja poistuu. No, ainahan asiakas on ainakin kerran tavattava huolella ja ajan kanssa. Ammattirikolliset ovat helppoja asiakkaita. Ammattirikollinen tietää, että sodassa tulee myös osumia ja joskus jäädään kiinni. Julmimmatkin jutut hoidetaan.

2 §. Painajaisasiakas. Vähemmän mukava asiakas on ihminen, joka raahaa toimistolle kärryllisen sekavia papereita ja jää sitten lörpöttelemään niitä näitä tuntikausiksi.

6. luku: Keikkamuusikon elämästä

1 §. Riemastuttavinta. Olen elementissäni laulajana ja neloskitaristina cover-bändissämme nimeltä Tears. Melodiset balladit ovat minun heiniäni. Elvis ja Rod Stewart ovat suosikkejani. Kakkosprojektinani laulan yksin pelkästään evergreenejä taitavan pianistin Antti Kortelaisen kanssa. Yritysjuhlia, hääkeikkoja syntymäpäiviä.

2 §. Rasittavinta. Piuhojen kerääminen ja raskaiden vahvistimien kantaminen takaisin keikka-autoon yöllä kello kaksi. Myös aamuyön kotimatka on usein aika raskas.

Olen elementissäni laulajana ja neloskitaristina cover-bändissämme.

7. luku: Kuntourheilusta

1 §. Herätys ja lempilajit. Takavuosina minulla oli polvivaivoja, ja lääkäri sanoi, että kävele niin paljon kuin sielu sietää. Kävelin sauvojen kanssa 10 kilometriä muutaman kerran viikossa. Se auttoi. Sitten löysin uimisen. Talvella olen uinut kilometrin joka viikko kolme neljä kertaa. Nyt taas kävelen.

2 §. Tavoite. Eckerössä pidettävä Käringsunds Triathlon 2021.

8. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Suola.

2 §. Herkkuruoka. Kesällä kalalautanen, jääkylmä olut ja Marskin ryyppy.

3 §. Paras juoma. Hendrick’s Gin saunan jälkeen. Loraus giniä, kurkunviipaleita, paljon tonic-vettä ja jäitä.

4 §. Kaunein kukka. Punainen ruusu.

5 §. Lempiväri. Tummanpunainen.

6 §. Rakkain romaani. F. Scott Fitzgeraldin Yö on hellä. Sen tunnelma on sykähdyttävä.

7 §. Mielimuusikko. Elviksestä alkaen kaikki rock-musiikki ja Nick Lowe.

8 §. Esikuva. Sotamies Svejk. Svejk ei koskaan turhia murehtinut.

9 §. Elämän tarkoitus. Selvitä tästäkin päivästä. Joka aamu sama juttu.

10 §. Motto. ”Otetaan tää homma nyt ihan rauhassa.”