Pykälän spekseistä Lain Huuto ‑kuoroon

Blogit ja Kolumnit
18.02.2020 • Heikki Halila

Pykälä r.y:n hallituksen puheenjohtaja oli vuonna 1997 Katja Pätiälä – kolmas nainen tässä tehtävässä. Musiikki-ihmisenä hän ehdotti Pykälän toiminnan ulottamista laulunäytelmien esittämiseen eli spekstitaiteeseen. Tämä ei jäänyt aloitteeksi. Jo samana vuonna esitettiin ensimmäinen speksi, ”Miehen tuoksu”, jossa Katja toimi tuottajana ja produktion vetäjänä.

Spekseistä on tullut suuri menestys. Niiden myötä on koettu riemastuttavia hetkiä molemmin puolin ramppia. Käsikirjoitukset ovat itse tehtyjä, ja niissä on ollut ripaus tiedekuntalaista sisäpiirin huumoria.

Katsojille tutuissa esittäjissä on ollut yllättävän paljon taiteellista lahjakkuutta näyttelemisen, musiikin ja tanssin aloilla. Takana on ollut paljon vaivannäköä, mutta se on koettu palkitsevaksi, niin kuin on aina, kun on yhteisesti onnistuttu.

Ihan tyhjästä speksit eivät juristiopiskelijoiden keskuudessa virinneet.

Ihan tyhjästä speksit eivät juristiopiskelijoiden keskuudessa virinneet. Osakuntien juristikerhoista ainakin Hämäläis-Osakunnassa oli esitetty itse valmisteltuja pienoisnäytelmiä, toki vaatimattomammin resurssein kuin sittemmin Pykälässä.

Vuonna 2009 OTK, LL.M. Katja Hollmén (o.s. Pätiälä) toteutti toisen haaveensa, kuoron perustamisen Suomen Lakimiesliittoon. Kuoro sai nimekseen oivaltavasti Lain Huuto. Mitään kuoroa tai orkesteria ei Lakimiesliitolla ollut entuudestaan ollut.

Mainitsemisen arvoista on kuitenkin se, että myös Lakimiespäivässä oli taustamusiikista vastannut usein Advojazz-yhtye, jossa oli kitaristina Kenneth Axel Gallen-Kallela. Suvun taiteellinen lahjakkuus ilmeni hänessä musikaalisuutena.

Lain Huudon organisoituminen alkoi pianon hankkimisella Lakimiesliiton Ylähuoneeseen ja koelaulujen järjestämisellä.

Lain Huudon organisoituminen alkoi pianon hankkimisella Lakimiesliiton Ylähuoneeseen ja koelaulujen järjestämisellä. Kuoro perustettiin kunnianhimoisin tavoittein, eikä aiheetta.

Taiteelliseksi johtajaksi saatiin arvostettu kuoronjohtaja Paavo Hyökki. Harjoituksia ryhdyttiin pitämään joka torstai, ja alun alkaen tähdättiin korkeatasoisen musiikin esittämiseen Lakimiesliiton tilaisuuksissa ja muuallakin.

Lain Huuto kestää vertailun minkä tahansa muun ammattikuntapohjaisen kuoron kanssa, osoituksena menestyminen kansainvälisissä kilpailuissa. Ohjelmistossa on haettu sopivasti tasapainoa klassisten ja modernien kappaleiden välillä. Kuoron musiikkia on myös levytetty. Joulumusiikkikonsertit kirkoissa ovat olleet hyvin suosittuja.

Lain Huuto kestää vertailun minkä tahansa muun ammattikuntapohjaisen kuoron kanssa.

Katja Hollmén on luonnehtinut itseään yhdeksi kuoron perustajajäsenistä, eikä hän toki yksin saanut kuoroa liikkeelle. Hallituksen puheenjohtajana hän on kuitenkin ollut kuoron sielu, joka on innostuksellaan vetänyt muut mukaansa.

Näkyvyyttä ja vastuuta on jaettu onnistuneesti monille. Saila Löfström, Oskari Paasikivi ja Pekka Rekola ovat olleet Katjan ohella taitavia konserttijuontajia.

Lain Huudon 10-vuotiskonsertti Helsingin Musiikkitalon konserttisalissa 26.10.2019 oli todellinen suksee. Rima oli asetettu korkealle, ja se ylitettiin komeasti. Esittämisen ilo tarttui yleisöön, joka eli vahvasti kappaleiden mukana.

Liitto voi olla syystä ylpeä kuorostaan.

Kirjoittaja on siviilioikeuden professori, Helsingin yliopisto, heikki.halila@helsinki.fi