Oskari Korhonen: Sosiaali­oikeuden opettajana on paljon vartijana

– Sosiaalioikeuden luentoni takia joskus joku on herännyt kyseenalaistamaan työpaikkansa toimintatapoja, jotka on sittemmin korjattu. Se palkitsee, Oskari Korhonen sanoo.

”Positiivinen elämänasenne. Absolutisti, vegaani ja sellisti. Myös taitava valokuvaaja”, kuvailee muuan Korhosta läheltä seurannut entinen työkaveri. ”Toimittajataustainen juristi – eli poikkeuksellisen hyvä vuorovaikutus- ja viestintäosaaminen”. Sekin vielä. Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Lapsena halusin tehdä elokuvien erikoistehosteita. Sittemmin kiinnostus kääntyi opettajavanhempieni jalanjäljissä historiaan, yhteiskuntaan ja opettajuuteen.

Lapsena halusin tehdä elokuvien erikoistehosteita.

2 §. Valaistuminen. Kirjoitusten jälkeen hain vähän sinne sun tänne. Ovet luokanopettajakoulutukseen eivät auenneet. Olisin päässyt lukemaan historiaa, hallintotieteitä ja julkisoikeutta. Lopulta päädyin Joensuuhun opiskelemaan julkisoikeutta. Itä-Suomen tutkinnonanto-oikeuden jälkeen hain ja pääsin suorittamaan OTM-tutkintoa.

2. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Holhoustoimilaki. Laki on yksityiskohtainen, mutta jättää silti tilaa harkinnalle. Holhoustoimi on terminä tosin vanhentunut, kun ketään ei enää holhota.

2 §. Kamala laki. Kansanterveyslaki. Ainakaan se ei ole nykyisessä riisutussa ja revityssä olomuodossaan kovin kutsuvan näköinen säädös.

3. luku: Sosiaalioikeudesta

1 §. Kiehtovinta. Olen kiinnostunut professioista. Sosiaalioikeuden alalla ammattikunnat kamppailevat selitysvallasta ja autonomiasta sosiaalihuollon ja terveydenhuollon sisällä sekä niiden välillä. Tämä näkyy myös sääntelyssä ja erityisesti lainvalmistelussa.

2 §. Karmaisevinta. Jatkuva muutos. Uudistukset pitävät mielen virkeänä, mutta siihen ei uskalla luottaa, että mielessä olevat toimeentuloturvan detaljit pitäisivät koskaan vuodenvaihteen jälkeen paikkaansa.

4. luku: Mielenterveysjuristin työstä

1 §. Riemukkainta. Päivätyössäni osallistun yhdistysarjen lisäksi vaikuttamistyöhön. Lisäksi neuvon asiakkaita esimerkiksi itsemääräämisoikeuteen ja palvelujen saantiin liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä. Nautin työni monipuolisuudesta ja moniammatillisuudesta.

Eniten jäävät vaivaamaan tilanteet, joissa oikein mitään ei ole enää oikeudellisesti tehtävissä.

2 §. Raskainta. Yhteydenottoja on paljon. Neuvoja kaipaavat ihmiset ovat usein niitä kaikista heikoimmassa asemassa olevia ja heidän tarinansa sen mukaisia. Eniten jäävät vaivaamaan tilanteet, joissa oikein mitään ei ole enää oikeudellisesti tehtävissä.

5. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava lakimies. Taitava lakimies ymmärtää rajoitteensa. Juristit osaavat kyllä arvostaa monitieteisyyttä, mutta he eivät koulutuksensa puolesta aina itse ole kovin monitieteisiä. Juristikoulutus antaa eväät tarkastella maailma asiantuntijana lähinnä oikeuden linssien läpi.

2 §. Tomppeli lakimies. Tomppeli lakimies brassailee ja viestii asiansa pykälillä kuorrutettuna silloinkin, kun asia ei sitä oikeasti vaadi.

6. luku: Lakimiehen työstä

1 §. Mukavinta. Pidän asioiden jäsentelystä, ja sitä alan töissä riittää. Olen liekeissä, kun pääsen fläppi- tai liitutaulun ääreen.

Olen liekeissä, kun pääsen fläppi- tai liitutaulun ääreen.

2 §. Masentavinta. En oikein pidä siitä, että juristilta kärkytään ohimennen neuvoja asiassa kuin asiassa. Ongelmat eivät useinkaan ole yksinkertaisia. Lonkalta esitetty aprikointi, johon kysyjä luottaa varmana tietona, voi olla jopa vaarallinen.

7. luku: Sellon soittamisesta

1 §. Hohdokkainta. Tulen klasaritaustasta. Sittemmin olen eksynyt folk-popin, kansanmusiikin ja jopa hevin pariin. Ei sitä pikkupoikana Bachin ääressä kulmia kurtistellessa arvannut, että myöhemmin päätyy Kaustiselle soittamaan, laulamaan ja polkemaan jalkaa yleisön tanssiessa letkajenkkaa.

2 §. Hikisintä. Virittäminen. Puu elää. Olen virittänyt selloani tasalämpöisissä juhlasaleissa, viilenevissä kesäöissä ja leirinuotion hehkussa.

8. luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Opetan muiden töiden ohella sosiaalioikeutta eri oppilaitoksissa. On ollut upeaa saada hyvää palautetta erityisesti sosiaalityön opiskelijoilta, joilla on juridiikkaa tutkinnossaan melko vähän. Siinä on paljon vartijana.

2 §. Karvain tappio. Huomasin kuormittuvani, ja olen joutunut jättäytymään pois muutamista mielenkiintoisista projekteista. Ehkä oman työkuormansa viisasta säätelyä ei kuitenkaan saisi pitää tappiona.

Oman työkuormansa viisasta säätelyä ei saisi pitää tappiona.

9. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Curry.

2 §. Herkkuruoka. Porkkanat.

3 §. Paras juoma. Honeybush-yrttijuoma.

4 §. Kaunein kukka. Leskenlehti.

5 §. Viehättävin väri. Karmiininpunainen.

6 §. Rakkain romaani. Ivan Turgenev: Isät ja pojat

7 §. Inspiroivin oikeudellinen teos. Timo Kyntäjä: Muurahaisia oikeussosiologian pesästä.

8 §. Esikuva. Ihailen monia nykyisiä ja entisiä työkavereitani, erityisesti Pauli Rautiaisen lämmintä lähestymistapaa.

9 §. Elämän tarkoitus. Liian aikaista sanoa. Palataan asiaan 50 vuoden päästä.

10 §. Motto. Jos on tuullakseen, tuulkoon / jos sataakseen, satakoon. (Ikkyūn tankasta, suom. Tuomas Anhava)