Oikeuden­mukaisuutta ja onnea

Blogit ja kolumnit
15.12.2020 • Janne Laukkanen

Lakimiesliiton valtuuskunta vahvisti marraskuun kokouksessaan liitolle uuden, vuoteen 2025 ulottuvan strategian. Lue lisää prosessista ja lopputuloksesta täältä.

Kuten jutussa kerrotaan, valtuuskunta teki strategiatyötä hyvin perusteellisesti. Valtuuskunnan lisäksi työssä oli mukana liki 2 700 liiton jäsentä, jotka antoivat niin jäsenkyselyn kuin työpajojen kautta palautettaan strategian suuntalinjoista.

Lakimiesliitto rakentaa oikeudenmukaista Suomea, jossa jokainen pääsee oikeuksiinsa.

Lakimiesliiton olemassaolon tarkoitukseksi strategia kiteyttää liiton vaikuttamistyöstä tutuksi tulleen lauseen ”Oikeus kuuluu kaikille”. Lakimiesliitto rakentaa oikeudenmukaista Suomea, jossa jokainen pääsee oikeuksiinsa.

Yhtä lailla valtuuskunta korosti linjauksissaan liiton roolia juuri juristien yhteisönä. Tavoitteeksi valtuuskunta asetti, että liiton jäsenet ovat ”oikeuden­mukaisen Suomen onnellisia rakentajia”.

Tavoitteeksi valtuuskunta asetti, että liiton jäsenet ovat ”oikeuden­mukaisen Suomen onnellisia rakentajia”.

Kuten arvata saattaa, valtuuskunnassa keskusteltiin siitä, onko sana­valinta ”onnellinen” se kaikkein kuvaavin termi tavoitteille. Lopulta valtuutetut olivat sanavalinnasta kuitenkin hyvin yksimielisiä:

Lakimiesliiton jäsenet tekevät päivittäistä työtä oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamiseksi. Samaan aikaan on tärkeää, että myös rakentajien oman elämän rakennuspalikat ovat tasapainoissa.

Työ, perhe, ystävät ja vapaa-aika eivät saisi lyödä toisiaan korville, vaan niiden tulisi muodostaa tasa­painoinen kokonaisuus. Onni tulee paitsi mielekkäästä työstä myös tuosta elämän tasapainosta.

Onni tulee paitsi mielekkäästä työstä myös tuosta elämän tasapainosta.

Liiton halutaan tukevan jäseniään tämän tasapainon tavoittelussa. Toive nousi vahvasti esiin niin valtuuskunnasta kuin strategiatyön osana tehdystä jäsenkyselystä.

Onnellisuuden tavoittelu ei ole lainkaan kornia, vaan hyvän elämän aito perusta.

Selväksi tuli myös, ettei strategian kirjaus tarkoita vaaleapunaisia hattaroita. Lakimiesuutisissakaan maailmaa ei katsota pinkkien lasien läpi. Kerromme jatkossakin yhteiskuntamme ja jäseniemme kohtaamista epäkohdista, niistä synkistäkin.

Mutta toivottavasti voimme kertoa usein myös työhönsä – ja elämäänsä – tyytyväisistä juristeista.

Kirjoittaja on Lakimiesuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@lakimiesliitto.fi, @LaukkanenJanne