Neuvotteluvoittoja poikkeusaikanakin

Blogit ja Kolumnit
16.06.2020 • Jore Tilander

Juhannuksen lähestyessä on hyvä aika tarkastella viime syksynä alkaneen neuvottelukierroksen tuloksia. Mitä saavutettiin?

Yksityisellä puolella vääntö oli tavallista sotkuisempi, suurimman kiistan kohdistuessa kiky-tunteihin. Käytännössä kaikilla sopimusaloilla näistä luovuttiin, mutta niitä myös osin kompensoitiin työnantajan suuntaan. Sama jatkui sittemmin saavutetuissa julkisen puolen sopimuksissa. Tavoitteemme palkattoman työn poistamisesta siis toteutui.

Yksityisellä puolella vääntö oli tavallista sotkuisempi.

Yleiseksi linjaksi muodostui viestinalojen viitoittamana 3,3 prosentin palkankorotukset 25 kuukauden aikana. Sopimusten pituudet ja korotusprosentit vaihtelevat aloittain, kuitenkin siten, että käytännössä kaikki sopimukset ovat samansuuruisia ja vertailukelpoisia.

Näin ollen tavoitteemme ostovoiman turvaavista korotuksista toteutuivat myös lakimiesten osalta.

Muita tärkeimpiä neuvotteluasioita kierroksella olivat työasioissa tapahtuvan matkustamisen korvaaminen sekä paikkariippumatonta työntekoa koskevat kirjaukset. Työajaksi tulee lukea työhön käytetty aika riippumatta siitä, missä työ fyysisesti tehdään. Näihin liittyen saatiin tehtyä merkittäviä avauksia, mutta paljon jäi vielä tuleville neuvottelukierroksille tehtävää.

Työajaksi tulee lukea työhön käytetty aika riippumatta siitä, missä työ fyysisesti tehdään.

Julkisen sektorin neuvotteluista tiedettiin jo ennakkoon tulevan erittäin vaikeat. Koronaepidemian vielä heikentäessä taloudellista tilannetta radikaalisti neuvottelujen pitkittämisellä ei ollut mitään voitettavissa – päinvastoin. Kaikki katastrofin ainekset olivat ilmassa.

Huhtikuun alussa saavutettiin kuitenkin valtiosektorille neuvotteluratkaisu ja toukokuun lopussa puristettiin vihdoin kasaan kunta-alan sopimus. Molemmat ovat korotuksiltaan yleiseksi muodostuneen linjan mukaisia.

Poikkeuksellisen haastavan neuvottelukierroksen opetus on, että oikeus ja kohtuus on saavutettavissa, mutta vain sinnikkäästi #neuvotellen ja #sopien.

Kirjoittaja on Lakimiesliiton toiminnanjohtaja, jore.tilander@lakimiesliitto.fi