Mia Koro-Kanerva on pomo koko persoonallaan

– Kerään ympärilleni itseäni taitavammista ihmisistä orkesterin, jota pyrin johtamaan siten, että kokonaisuus ja sen jäsenet yksilöinä loistavat kirkkaasti, Mia Koro-Kanerva kuvailee.

Vuokranantajajärjestön pomo ja rakkausjohtaja. Lakimies, asuntosijoittaja, asiantuntija ja höpönassu. Näin Mia Koro-Kanerva esittelee itsensä niin Twitterissä kuin virallisessa CV:ssä.

– Olen kipuillut vuosikaudet siitä, voiko johtaja olla tunteellinen ja höpsö taiteilijaluonne. Lopulta olen tullut siihen tulokseen, että en voi olla muuta kuin mitä olen.

Rakkausjohtajan arvonimen Koro-Kanerva sai alun perin vuokranantajajärjestön vapaaehtoisilta aluepäälliköiltä. Sen jälkeen ympärillä olevat ihmiset ovat alkaneet viljellä titteliä laajemminkin.

Joku voi kyseenalaistaa sen, että haluan profiloitua rakkausjohtajana.

– Joku voi kyseenalaistaa sen, että haluan profiloitua rakkausjohtajana. Mielestäni se kuvastaa kuitenkin täydellisesti sitä, että ihmiset ovat minulle hyvin tärkeitä, oikeasti rakkaita.

Koro-Kanerva uskoo, että positiivisten tunteiden osoittaminen tekee ihmiselle hyvää ja auttaa niin johtamisessa kuin vaikuttamisessakin.

– Tässä kentässä on paljon asialähtöisiä ihmisiä, jotka pitävät jonkinlaista muuria ympärillään. Hyvällä, positiivisella sohimisella voi päästä muurien läpi ja saada hyvää aikaan.

Positiivisten tunteiden avulla voin inspiroida ja motivoida ihmisiä heidän työssään.

Juridiikka ei yksin riitä

Pääasiassa Helsingin alueella alun perin toiminut vuokranantajayhdistys on Koro-Kanervan johtajuuden aikana kasvanut valtakunnalliseksi edunvalvonta‐ ja palvelujärjestöksi.

Yhdistyksen jäsenmäärä on kymmenessä vuodessa noussut parista tuhannesta 17 000:een, toimistolla työskentelevien määrä kolmesta 11 henkilöön. Lisäksi eri puolilla Suomea yhdistyksen hyväksi työskentelee 21 vapaaehtoista aluepäällikköä.

Yhdistys antaa jäsenilleen neuvontaa ja ottaa edunvalvojana kantaa vuokraamiseen ja asumiseen liittyvissä asioissa.

– Juuri äsken teimme tiedotteen EU-tuomioistuimen päätöksestä, joka koski valtion myöntämää tukea sosiaaliselle asuntotuotannolle.

Koro-Kanerva jakaa aikaansa juridista asiantuntemusta vaativan työn ja organisaation kehittämisen sekä ihmisten johtamisen välillä.

– Juridiikka on yksityiskohtien taidetta. Toisaalta järjestön johtajana minun pitää katsoa, miten kokonaisuus saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin. Vaihtelu tekee työstä hirveän mielenkiintoista.

Juridiikka on yksityiskohtien taidetta. Toisaalta järjestön johtajana minun pitää katsoa, miten kokonaisuus saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin.

Koro-Kanerva painottaa yhdistyksen lakitiimille, että sen antama palvelu ei saa jäädä pelkäksi juridisten yksityiskohtien selvittämiseksi.

– Kysyjää ei koskaan saisi jättää vaihtoehtojen kanssa yksin, vaan häntä pitää auttaa löytämään ongelmaan paras ja käytännöllisin ratkaisu.

Ymmärrettävää puhetta ja tekstiä

Mia Koro-Kanerva on antanut sattumalle sijan elämässään. Hän on aina uskonut, että elämä vie eteenpäin.

Kiinteistöalalle nuori opiskelija ajautui, kun hän sai kesäharjoittelijana työkseen kerätä oikeustapauksia kommentaariin, joka käsiteli asunto-osakeyhtiölakia.

Koro-Kanervan mukaan juristin koulutus on selvästi auttanut häntä etenemään uralla. Hän haluaa kuitenkin hieman ravistella vahvaa ammatti-identiteettiä ja pöllyttää norsunluutorneja.

– Vierastan hienojen termien viljelyä, joka etäännyttää tavallisia ihmisiä juridisista kysymyksistä. Juridiikasta tulisi puhua mahdollisimman käytännönläheisesti. Juridiikan tehtävä on palvella ihmisiä ja yhteiskuntaa.

Toiminnanjohtaja ahkeroi työn ohessa luottamustehtävissä, kirjoittaa artikkeleita ja opettaa. Hän myös mentoroi parhaillaan nuorta juristia Lakimiesliiton mentorointiohjelmassa.

Mentorointi on todella hienoa ja hedelmällistä kummallekin osapuolelle.

– Sain itse aikanaan tukea mentoriltani. Mentorointi on todella hienoa ja hedelmällistä kummallekin osapuolelle. Nyt olemme puhuneet muun muassa siitä, mitä on olla naisena työelämässä, millaista on hyvä esimiestyö, miten selvitä aikataulupaineiden ja stressin alla.

Entisenä partiolaisena Mia Koro-Kanerva on löytänyt uudestaan polun metsään. Mukana taivaltavat myös lapset ja aviomies. Metsässä mieli rauhoittuu ja ympäröivä luonto täyttää ajatukset.

Pää tyhjenee kohinasta myös pianon ääressä tai laulaessa. Jazz-musiikin virheiden tekemisen kauneus viehättää Mia Koro-Kanervaa.