Lowellin lakimies Kimmo Kotamäen työt eivät mene tunteisiin

Kun työ sisältää pelkkää erimielisyyttä päivästä toiseen, voisi luulla hymyn hyytyvän. Kimmo Kotamäen rauhallinen ja järjestelmällinen tapa tehdä töitä pitää kuitenkin stressin loitolla.

Turussa syntynyt, kasvanut, opiskellut ja jalkapalloillut Kimmo Kotamäki on löytänyt kotikaupungistaan myös mieleisen työpaikan. Kun kutsua Manchester Unitedista ei tullut eivätkä markkinointihommat maistuneet, hän opiskeli oikeustieteen maisteriksi. Ja nyt hän toimii lakimiehenä ja luvan saaneena oikeudenkäyntiavustajana Lowell Suomi Oy:ssä.

– Saan toimia omasta halustani laajalla vastuualueella, se sopii minulle. Koen, että minuun luotetaan, ja viihdyn täällä oikein hyvin.

Saan toimia omasta halustani laajalla vastuualueella, se sopii minulle.

Kotamäen toimenkuva on varsin laaja. Tiivistetysti hän hoitaa erilaisia riita-asioita. Näiden kirjo onkin sitten valtava, vastaan on tullut jo lähes kaikkea.

– Hoidettavat toimeksiannot liittyvät pääasiallisesti asuin- ja liikehuoneistojen vuokrasopimuksiin sekä velkakirjoihin ja luottosopimuksiin ehtoineen ja vakuuksineen.

Hoidettavat asiat voivat koskea myös vahingonkorvauksia tai osapuolten välisiä sopimuksia ylipäätään: tilattu tuote tai palvelu on voitu jättää maksamatta tai sen on kerrottu olleen virheellinen tai sopimuksen vastainen tai koko sopimuksen pätemätön.

Tämä on tyypillistä kiireistä lakimiehen työtä.

Kotamäellä on vankka osaaminen myös insolvenssiasioista, kuten velkajärjestelyistä, konkursseista ja yrityssaneerauksista. Erityisesti kansainväliset konkurssit ovat työläitä ja vaativat erityisosaamista.

Myös erilaiset rikosasiat ja viime aikoina yleistyneet identiteettivarkaudet sekä verkkopankkitunnusten väärinkäyttö näkyvät hoidettavissa toimeksiannoissa.

Kotamäen pääasiakasryhmän muodostavat isot luottolaitokset, vakuutusyhtiöt ja vuokranantajat sekä pienet ja keskisuuret yritykset.

– Tämä on tyypillistä kiireistä lakimiehen työtä. Minulla on koko ajan noin sata juttua meneillään eri vaiheissa.

Juttujen kesto viikoista vuosiin

Kun hoidettavana on samaan aikaan lukuisia toimeksiantoja, joissa useimmiten on kyseessä erimielisyys, sen luulisi stressaavan. Kotamäki suhtautuu asioihin kuitenkin kokemuksen tuomalla rauhallisuudella ja ottaa jutun kerrallaan. Tapa tehdä töitä juontaa aktiiviurheilijan ajoilta.

– Opin tekemään kentällä oman parhaani sekä käyttämään ajan ja tilan hyväksi. Tässä työssä teen samoin ja pyrin päämiehen kannalta parhaaseen lopputulokseen.

Jutut tulevat pöydälleni hyvinkin erilaisissa vaiheissa.

Kotamäen työn parhaita hetkiä on, kun hän saa uuden jutun hyppysiinsä. Sisällön valjettua hän käy systemaattisesti jutun kimppuun.

– Jutut tulevat pöydälleni hyvinkin erilaisissa vaiheissa: voidaan olla ihan alkuvaiheessa tai koko juttu saattaa olla jo oikeudessa istuntoa odottamassa. Oma tehtäväni on ottaa juttu haltuun ja miettiä juristina, mikä on päämieheni edun mukaista ja käydä eri vaihtoehdot läpi hänen kanssaan.

Lupalakimiehenä Kotamäellä on oikeus edustaa päämiestä oikeudessa. Salissa saakin käydä joka kuukausi. Suulliset oikeudenkäynnit todistajineen ja useine istuntokäsittelyineen vievät monesti aikaa, ja eri osapuolten näkemysten läpikäynti voi välillä kestää.

Onneksi etäistunnot ovat nykyään vähentäneet työmatkojen määrää.

Juttujen kesto on ylipäänsä hyvin venyvä käsite – viikoista vuosiin.

Juttujen kesto on ylipäänsä hyvin venyvä käsite – viikoista vuosiin. Usein kuluu kuukausia, ettei jostain asiasta kuulu mitään.

Kun juttuja pyörii samaan aikaan useita, järjestelmällisyys ja dokumentointi auttaa. Tähän Kotamäki käyttää niin nykyaikaisia sähköisiä kuin perinteisiä manuaalisia menetelmiä.

Älypuhelin ja tietokone ovat Kimmo Kotamäen ruuhkaisella työsaralla elintärkeät apuvälineet, mutta myös perinteisille kynälle, paperille ja laskimelle on oma tärkeä paikkansa.

 

Hyvät käytännöt jaetaan

Monipuoliset ja mielenkiintoiset jutut ovat tekijöitä, joita Kotamäki arvostaa työssään.

– Minun ei tarvitse myöskään metsästää juttuja, joten voin keskittyä varsinaiseen lakimiestyöhön. Itselleni paras palkkio ja motivoija työssäni on päämiehen arvostama lopputulos.

Paras palkkio ja motivoija on päämiehen arvostama lopputulos.

Asiakkaidensa ja päämiestensä kanssa Kotamäki on jatkuvasti yhteydessä, enimmäkseen eri viestintäkanavien välityksellä.

– Meillä on kymmenen henkilön tiimi, johon kuuluu seitsemän lakimiestä. Jokaisella lakimiehellä on omat vastuualueensa. Pidämme säännölliset viikkopalaverit, joissa jaamme avoimesti hyviä käytäntöjä.

Sisäiset palaverit, ulkoinen ja sisäinen neuvonta sekä koulutus Lowellin omille työntekijöille ja päämiehille vievät osan Kotamäen ajasta, ja välillä meno on aikamoista tasapainoilua. Toki suurin osa työajasta kuluu itse juttujen hoitamiseen.

Työaika pysyy kuitenkin pääosin normaalissa toimistoajassa, ja loman voi viettää lomana. Iltaisin katsotut sähköpostit eivät sitä pilaa.

Tepsin ja Lowellin mies

Jalkapallo näytteli Kotamäen nuoruudessa suurta roolia, kun hän viiletti Turun Palloseuran (TPS) hyökkääjänä Veikkausliigassa. Visiitti Ruotsiin oli osa urheilijan elämää, josta ei silti kehkeytynyt ammattia.

Liiketalouden tradenomin opinnot sopivat hyvin nuoren miehen ja huippu-urheilun yhteyteen.

Kotamäen isä on ammatiltaan poliisi, ja jossakin kohtaa Kotamäkeä alkoi kiinnostaa oikean ja väärän asetelma. Miksi jotakin saa tehdä, ja miten laki ja järjestys ohjaavat.

Niinpä tie vei kotikaupungin oikeustieteelliseen ja sieltä suoraan töihin tuolloin vielä Lindorff-nimellä toimineen Lowellin insolvenssiosastolle. Gradunsa Kotamäki teki yksityishenkilön velkajärjestelystä.

Miksi vaihtaa, kun on hyvä olla.

– Lowell on ollut työpaikkani valmistumisen jälkeen. Työnantaja ottaa työntekijät hienosti huomioon. Miksi vaihtaa, kun on hyvä olla.

Kotamäki viihtyy haastavassa työssä ja nukkuu yönsä hyvin. Tunteisiin jutut eivät mene, paitsi tietyssä tilanteessa.

– Kun joku väittää minun sanoneen jotakin, mikä ei pidä paikkaansa.

Katso video Kimmo Kotamäen työstä.