Liisa Niemiselle palkinto tasa-arvotyöstä

Oikeustieteellisen tiedekunnan dosentti, yliopistonlehtori Liisa Niemisellä on takanaan monipuolinen ura Helsingin yliopistossa. Hän aloitti tutkijantyön 1980-luvulla ja on työskennellyt eri tehtävissä, myös professorina. Niemisen erityisosaamisaloja on valtiosääntöoikeus, etenkin perus- ja ihmisoikeudet.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymykset ovat olleet tosin vain pieni osa hänen laajassa tuotannossaan.

Helsingin yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta myönsi Niemiselle syyskuussa Maikki Friberg -tasa-arvopalkinnon, joka jaetaan vuosittain ansiokkaasta toiminnasta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi Helsingin yliopistossa. Nieminen palkittiin omistautumisestaan tasa-arvon toteutumisessa yliopistossa.

Nieminen palkittiin omistautumisestaan tasa-arvon toteutumisessa yliopistossa.

Palkintoperustelussa todetaan, että Nieminen on asiantuntevana juristina opastanut yliopiston eri toimijoita tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisessa ja tutkijana tuottanut jatkuvasti uutta tietoa tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.

– Tuollaiset tutkimusaiheet ovat olleet tosin lähinnä dismeriittiä uralla etenemisen kannalta, toteaa Nieminen itse.

Suurimmat tasa-arvo-ongelmat liittyvät työelämään.

Niemisen mielestä yhteiskuntamme suurimmat tasa-arvo-ongelmat liittyvät työelämään. Yliopisto on siinä suhteessa ihan oma lukunsa.

– Yleisemmin ongelmia voidaan kuvata siten, että naisten työt ovat huonommin palkattuja, mikä selittyy osin työmarkkinoiden jakautumisella sukupuolen mukaan kahtia.