Legal Design Summit  – katse juridiikan tulevaisuuteen

Legal Design Summit 2017 -tapahtuman takana on 15 vapaaehtoisen oikeustieteilijän ryhmä. Heidän tavoitteenaan on luoda Suomeen kansainvälinen forum, jonne eri alojen asiantuntijat voisivat vuosittain kokoontua jakamaan uusimpia innovaatioitaan ja pohtimaan yhdessä juridiikan tulevaisuutta. Tämän vuoden seminaari käsittelee juridiikan tulevaisuutta teknologian, muotoilun ja juridiikan rajapinnoilla.

– Suomi on muotoilun ja innovaation kärkimaita, joka tunnetaan myös oikeudenmukaisesta, tasa-arvoisesta ja kehitystä mahdollistavasta oikeusjärjestelmästään. Meillä on nyt loistava tilaisuus lunastaa odotukset ja nousta edelläkävijöiksi oikeudellisen muotoilun alalla, sanoo Legal Summitin pääjärjestäjä Pilvi Alopaeus.

– Legal designin perusajatuksena on palvelumuotoilun, uusimpien teknologisten innovaatioiden, kuten blockchainin ja virtuaalitodellisuuden sekä juridiikan yhdistäminen. Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa oikeudellisten palveluiden ja juridisten lopputuotteiden kuten sopimusten muotoilua siten, että ne ovat selkeitä ja helposti ymmärrettäviä, kertoo Alopaeus.

Ideana on se, että asiakas saa palveluista kaiken mahdollisen hyödyn ja rahalleen parhaan vastineen, ja juristin työn helpottuessa työajan käyttö tehostuu. Alopaeus ottaa esimerkin yhtiöoikeudesta.

-Jos osakassopimuksen tarkoituksena on ohjata yrityksen osakkaiden välistä toimintaa, mutta osakkaat eivät itse ymmärrä sopimusta ilman asiaan perehtyneen juristin apua, on ehkä syytä kysyä, voisiko asiat tehdä ehkä toisella tavalla, sanoo Alopaeus ja kiinnittää huomiota normitulvaan ja vakioehtoisten sopimusten monimutkaisuuteen.

-Digitaalisessa ympäristössä yksilöt solmivat jatkuvasti esimerkiksi vakioehtoisia sopimuksia ymmärtämättä lainkaan niiden juridista sisältöä. On tutkittu, että normaalilla lukunopeudella yksittäiseltä ihmiseltä menisi lähes 30 päivää vuodessa pelkkien tietosuojaselosteiden lukemiseen niiltä sivuilta, joilla hän vierailee.

Ennen varsinaista seminaaria järjestetään Brainfactory -workshop, jossa voi kokeilla sopimusjuridiikan, teknologian ja palvelumuotoilutyökalujen yhdistämistä konkreettisten ongelmien parissa alan huippujen ohjauksessa. Lakimiesliitto lähti Legal Design Summitiin yhteistyökumppaniksi mielellään.

-On todella hienoa, että suomalaiset oikkarit saavat tällaisen tapahtuman aikaan. Haluamme olla kannustamassa uusien ratkaisujen etsimistä juridiikassa ja Legal Design Summitissa mukana olo sopii siihen täydellisesti. Juridiikkaa ja juridista työtä voidaan kehittää monella tavalla ja haluamme olla tämän kehityksen aallonharjalla, sanoo Lakimiesliiton varatoiminnanjohtaja Mikko Salo.

Lakimiesliiton jäsenet saavat Legal Design Summit 2017 VIP ja Conference -lipuista 10 prosentin alennuksen. Alennuksen saa käyttöön koodilla LAKIMIESDESIGN osoitteessa: http://tickets.legaldesignsummit.com kirjoittamalla koodin ostoksen yhteydessä olevaan sarakkeeseen ”Add a discount code”.