Lakimiesliitto järjestää ensimmäisen Kysy lakimieheltä -päivän

Idea tulee Norjasta, jossa Norjan Lakimiesliitto on jo yli kymmenen vuoden ajan järjestänyt Juristdagen-nimistä tapahtumaa, kertoo päivän järjestelyjä vetävä lakimies Ira Hietanen Lakimiesliitosta.

Kysy lakimieheltä -päivän ideana on, että laki­miehet jalkautuvat kyseisenä syyskuun lauantaina Helsingissä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa antamaan yleistä oikeudellista neuvontaa kenelle tahansa, joka tulee kysymään.

Kysy lakimieheltä -päivän ideana on, että laki­miehet antavat ständeillä yleistä oikeudellista neuvontaa kenelle tahansa, joka tulee kysymään.

– Pistämme torille tai kauppakeskukseen teltat ja ständit pystyyn, juttelemme ihmisten kanssa ja vastailemme heidän oikeudellisiin kysymyksiinsä, Hietanen sanoo.

Myös Joensuussa järjestetään joulukuussa oma päivänsä uuden oikeustalon avajaisten yhteydessä.

Paikallisina yhteyshenkilöinä projektissa toimivat Lakimiesliiton alueasiamiehet, joita Ira Hietanen kiitteleekin aktiivisuudesta.

– Alueasiamiesten vetämät paikalliset tiimit ovat ensiarvoisen tärkeässä roolissa päivän läpiviennissä. Lakimiesliiton toimisto hoitaa ilmoittautumiset, rekvi­siitan ja muita yleisiä käytännön asioita. Hyvällä yhteistyöllä saamme kasaan hienon valtakunnallisen tapahtuman.

Norjassa ihmisten esittämät kysymykset ovat koskeneet esimerkiksi perhe- ja perintöoikeutta, verotusta ja maankäyttöasioita. Hietanen kertoo, että Norjasta saatujen kokemusten mukaan homma on toiminut hyvin.

– Keissejä ei ryhdytä paikan päällä juurta jaksaen ratkomaan, mutta keskustellaan ihmisten kanssa asian kannalta olennaisista kysymyksistä, siitä mitä laki mahdollisesti sanoo jostain kysymyksestä tai mihin viranomaiseen kannattaa ehkä olla yhteydessä omassa asiassaan.

Päivän tavoitteena on auttaa kansalaisia oikeudellisissa asioissa, tuottaa lakimiehille yhdessä tekemisen iloa ja nostaa lakimiesammatteja ja juridista osaamista positiivisella tavalla esille. Ira Hietanen toivoo, että mahdollisimman moni lakimiesliittolainen lähtisi mukaan Kysy lakimieheltä -päivään.

– Olisi hienoa, jos saamme ständeille juristeja mahdollisimman monilta eri aloilta. Tässä tempauksessa pääsee auttamaan kanssaihmisiä ja saa hyvää mieltä yhdessä tekemisestä.

Ilmoittaudu mukaan Kysy lakimieheltä -päivään: www.lakimiesliitto.fi/kysylakimiehelta