Lakimiesliitto edistää juuri sinun ansiotasoasi

Blogit ja Kolumnit
18.02.2020 • Jore Tilander

Lakimiesliitossa tehdään joka päivä työtä juristien ansiotason ja työhyvinvoinnin hyväksi.

Lakimiesuutiset-lehden numeron 1/2020 välissä ilmestyvä Palkkaliite on tuoreimman jäsenkyselymme mukaan liiton suosituimpia jäsenetuja.

Kyse on siis todellakin jäsenedusta. Palkkatutkimus ei tarjoa vain mielenkiintoista taustatietoa. Tulokset toimivat aitona palkkaveturina. Esimerkiksi vuoden 2019 aikana alan alkupalkat ovat nousseet keskimäärin juuri palkkasuosituksessa tapahtuneen prosenttikorotuksen verran. Tämä ei ole sattuma.

Toki tiedämme, että alkupalkkasuosituksen euromäärää ei ikävä kyllä noudateta etenkään julkisella sektorilla, eikä aina yksityiselläkään. Mutta monin osin niitä hyödynnetään – ja suositus vetää ylös myös kaikkein huonoimpia palkkoja.

Lakimiestyö ei ole – eikä sen pidä olla – matalapalkka-ala.

Alkupalkkasuosituksemme kerää myös kritiikkiä. Moitteita antaessaan etenkin juristityönantajien kannattaa kuitenkin olla maltillisia. Lakimiestyö ei ole – eikä sen pidä olla – matalapalkka-ala.

Tässä asiassa nostamme Lakimiesliitossa rohkeasti häntäämme: mikään muu taho ei ole tehnyt juristien arvostuksen ja ansiotason suhteen yhtä näkyvää työtä.

Myös juristin myöhempi ansiotaso pohjautuu siihen, miten jo uransa alussa oleville maksetaan. Ei ole järkeä olettaa, että alkupalkat voisivat olla kehnot, mutta uran edetessä yhtäkkiä herättäisiin juristityön vaativuuteen.

Palkkatutkimuksen lisäksi tänä keväänä tehdään näkyvää vaikuttamistyötä myös työmarkkinapöydissä.

Palkkatutkimuksen lisäksi tänä keväänä tehdään näkyvää vaikuttamistyötä myös työmarkkinapöydissä. Lakimiesliitto on niissäkin arvostettu kumppani. Tavoitteet ovat selkeät: palkkatasoa on nostettava sopimusaloilla ja esimerkiksi kiky-tunneista luovuttava tai ne on kompensoitava.

Palkan lisäksi neuvottelupöydissä on vahvasti työssä jaksamiseen liittyvät kysymykset. Työn kuormittavuus on alamme kroonisin ongelma.

Kirjoittaja on Lakimiesliiton toiminnanjohtaja, jore.tilander@lakimiesliitto.fi