Lakimiesjärjestöt vastustavat kaavailtuja toimitila­uudistuksia

Käytännössä uudistus tarkoittaa tuomioistuinten, syyttäjälaitoksen, ulosoton ja muiden hallinnonalan virastojen toimitilojen merkittäviä supistuksia ja henkilöstön siirtymistä yhteiskäyttöisiin monitiloihin.

– Suunnitelman keskeisenä ajatuksena on vain säästöjen etsiminen toimitiloja supistamalla, ei tehokas ja sujuva töiden tekeminen. Käytännössä tässä leikataan työhyvinvoinnista ja tietoturvasta, toteaa Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä.

Käytännössä tässä leikataan työhyvinvoinnista ja tietoturvasta.

Laaja joukko lakimiesjärjestöjä teki aiheesta ulostulon tammikuussa 2020 ja välitti kantansa oikeusministeriön johdolle.

– Eri aloja riivaavasta innosta siirtyä avotiloihin on nyt luovuttava ja myönnettävä, että on työtehtäviä, joihin monitilat eivät kerta kaikkiaan sovi. Oikeudenhoito on tällainen, Rytkölä toteaa.

Lakimiesliiton toiminnanjohtajan Jore Tilanderin mukaan ei voida myöskään ajatella, että ihmisten terveystietoja ja yksityisyyteen liittyviä asioita taikka yritysten liikesalaisuuksia levitellään yhteiskäyttöisessä tilassa, joka on samalla kymmenien ihmisten läpikulkupaikka.

Suomen Lakimiesliiton kannanottoon yhtyvät sen jäsenjärjestöt Hallinto-oikeustuomarit ry, Käräjäoikeustuomarit r.y., Suomen Erityistuomarit r.y., Suomen Kihlakunnanvoudit r.y., Suomen Syyttäjäyhdistys r.y. sekä Suomen Tuomariliitto ry ja Poliisi-, ulosotto-, syyttäjä- ja maistraattilakimiesten edunvalvontajärjestö PUSH ry.