Lain takaa: Kai Lindell, partneri, lakimies

Miksi sinusta tuli lakimies?

Olin jo kouluaikana kiinnostunut ja aktiivinen yhteiskunnallisissa asioissa, ja halusin ymmärtää, miten lainsäädännön määrittelemät yhteiskunnan pelisäännöt toimivat. Juridinen koulutus antaa myös laajat valmiudet erilaisiin tehtäviin. Koulutukseni on mahdollistanut yrittämisen ja työskentelyn ympäri maailmaa. Minulla onkin ollut ilo yrittää ja työskennellä 20 vuotta maailmalla, useassa eri maassa.

Miten päädyit yrittäjäksi?

Paljolti veren perintönä. Meillä oli perheyritys, jossa työskentelin jo koulu­aikana. Minulla oli realistinen kuva yrittäjän arjesta, nousuista ja laskuista, mutta ennen muuta vapaudesta. Olen ollut kolmanneksen työurastani toisen palveluksessa työntekijänä. Siirtyminen yrittäjästä työntekijäksi ja päin­vastoin on sujunut vaivatta.

Mikä on AKY:n merkitys yrittäjänä toimivalle lakimiehelle?

Akateemiset Yrittäjät AKY:n konkreettisin etu on oikeus Suomen Yrittäjien palvelu­pakettiin jokseenkin nimellisellä kustannuksella. Useat yrittäjät toimivat yksin tai pienellä työntekijäjoukolla, joten yhteisöllinen ulottuvuus on tärkeä. Merkitys kasvaa edelleen, siitä on tullut reilussa vuodessa SY:n suurin toimialajärjestö.

Kolme asiaa, joita ­tarvitset päivittäin?

Hyvin banaalisti älypuhelin, ­laptop ja auto. Tässä ­järjestyksessä.

Millainen on lakimies vuonna 2050?

Uskon, että yrittäjyys tai yrittäjämäinen toiminta lisääntyy tulevaisuudessa, koska yhteiskunta monimutkaistuu edelleen ja toisaalta asiantuntijapalveluja hankitaan erityistarpeeseen, ei varastoon. Teknologian kehitys luo myös lakimiehille uutta toimintaympäristöä: esimerkiksi korkeimpien oikeuksien ennakko­tapausten tehokas ja kattava läpikäynti vie tietokoneelta vain sekunteja, kunhan algoritmit ovat kohdallaan. Tulevaisuuden lakimiehen on oltava erikoistunut omaan osaamisalueeseensa ja toisaalta myös laaja-alainen.

Lue myös, miten Lakimiesliitto tukee yrittäjä­jäseniään.