Lain takaa: Jesse Viljanen, HPP Asianajotoimisto Oy

Lakimies Jesse Viljanen on erikoistunut ympäristöoikeuteen. Hänet valittiin viime vuoden lopulla myös Lakimiesliiton hallitukseen uutena jäsenenä.

Miksi sinusta tuli lakimies?

En tarkkaan tiennyt, mitä haluan tehdä ja lakimiehen koulutus mahdollistaa uran monenlaisten asioiden parissa. Mikään muu ala ei myöskään tuntunut yhtä omalta. Lisäksi olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä minä tai joku muu saa tehdä eli miten elämän peliä pelataan sääntöjen mukaan.

Kolme asiaa, joita ilman et pärjäisi.

Aurinko: pienikin hetki auringossa piristää kummasti.
Ystävät: ilman ystäviä ei elämässä pötki pitkälle.
Oma aika: elämä on joskus niin hektistä, että välillä on tarve varata aikaa ihan vain itselleen.

Toimit liiton hallituksessa. Mitä siellä teet?

Vastuullani on liiton opiskelijavaliokunta, OVK, joka käsittelee ja vaikuttaa opiskelijoiden edunvalvontaan liittyviin kysymyksiin niin opiskelu- kuin työelämänkin osa-alueilla. OVK:n kautta saan tuotua myös opiskelijoita eli tulevaisuuden juristeja koskettavia asioita liiton hallituksen tietoon.

Millainen on lakimies vuonna 2050?

Työskentelytavat ovat varmasti erilaiset ja sääntelyn määrä suurempi, mutta asian kannalta olennaisen ongelman tunnistaminen ja ratkaiseminen pysynevät hyvin samanlaisena.

Mikä kysymys on ympäristöoikeudessa pinnalla vuonna 2017?

Tätä kirjoittaessa pinnalla ja lausunnolla on hallituksen esitys eräiden ympäristölakien muutoksenhaun tarkistamisesta eli ehdotuksen mukaan tiettyjen asioiden muutoksenhakua uudistetaan, jolloin yhä useammassa asiassa hallinto-oikeuden päätöksestä valitettaessa korkeimmalle hallinto-oikeudelle tarvitaan valituslupa. Tällä on vaikutusta toiminnanharjoittajien ja asianosaisten oikeusturvaan, mitä kautta esityksellä on läpi mennessään suora vaikutus myös alalla toimivien lakimiesten työhön.

Opiskelijavaput ovat takana – miten juhlit vappua tänä vuonna?

Todennäköisesti varsin perinteiseen tapaan. Vappuaattona Pykälässä järjestetään päivällä Wappuboolit, joihin on perinteisesti osallistunut myös valmistuneita. Mantan lakitus, ruokailu hyvällä kaveriporukalla, piipahtaminen vanhempieni veneellä ja toivottavasti aurinkoisesta vappupäivästä nauttiminen aamusta alkaen Kaivopuistossa.