Lain säätämistä Risto Leskisen kanssa

Blogit ja Kolumnit
30.01.2019 • Matti Norri

Ensimmäinen kohtaamisemme Risto Leskisen kanssa oli hänen tarkastaessaan oikeusasiamiehenä tuomiokuntaa, jossa olin notaarina. Tiloja esitellessäni kerroin (leuhkin), että olin siirtänyt lainhuutokortiston pahvilaatikoista puukaappiin halvalla, sillä teetin kaapin vankilassa. Risto Leskinen kertoi tehneensä saman käräjiä istuessaan.

Oikeuskanslerin tehtävään kuuluu lakienkin perään katsominen. Yleensä kanslereiksi tulee rikos- ja hallintolakeihin perehtyneitä juristeja.

Kun osakeyhtiölaki uusittiin, oikeuskansleriksi siirtynyt Leskinen huomasi, ettei siinä ollut ylimenosäännöksiä. Aamuvirkku arvasi minutkin aamuvirkuksi ja kutsui kahville kello 6 epp. Kun aioin ryhtyä niitä kirjoittamaan, hän pyysi sanelemaan nuo pykälät.

Hän halusi antaa tekstin konekirjoittajalle käsialallaan kirjoitettuna.

Tyylipisteitä ei siitä herunut, taisi tulla yhteen pykälään seitsemän momenttia. Seuraavassa osakeyhtiölaissa olikin sitten 25 ylimeno­pykälää.

Hänellä oli kaksi kahvipurkkia, valtion ja omilla rahoillaan ostamansa.

Aika paljon tuli sitten Leskisen kanssa aamukahvia juoduksi, ilman korruptiota. Hänellä oli kaksi kahvipurkkia, valtion ja omilla rahoillaan ostamansa. Siitä päättelin, että omilla rahoilla ostettua kahvia kävivät muutkin juomassa.

Risto Leskinen oli oikeuden mies.