Korkein hallinto-oikeus 100 vuotta – tavoitteeksi kestävän kehityksen oikeus­valtio

KHO:n juhla täytti Finlandia-taloa.

Korkeimmalla hallinto-oikeudella on aivan ensiarvoisen merkittävä tehtävä ylläpitää oikeusturvaa, totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö juhla­seminaarin puheenvuorossaan.

– Yhteiskunnallisten suhdanteiden muutokset tai yhteiskunnallinen kehitys eivät ole vuosisadan saatossa korkeinta hallinto-oikeutta tässä tehtävässään horjuttaneet.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko ja presidentit Pekka Vihervuori ja Kari Kuusiniemi.

Muutokset ovat kuitenkin näkyneen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisemissa jutuissa ja niiden määrissä. Presidentti Pekka Vihervuori ennusti muutosten jatkuvan. Esimerkiksi kansainväliset levottomuudet pakolaisaaltoineen ovat heijastuneet viime vuosina KHO:n työhön.

Vihervuori ennusti ilmastonmuutoksen heijastuvan myös suomalaisten arkeen. Ympäristökysymysten huomioimiseksi Vihervuori ehdotti pyrkimystä kestävän kehityksen oikeusvaltioon.

Tuomioistuimet toimivat yhteiskunnan peileinä.

 

KHO:n uusi presidentti Kari Kuusiniemi totesi tuomioistuinten toimivan yhteiskunnan peilinä.

– Hallintotuomioistuinten ydinroolina on suojata yksityisten tahojen oikeuksia valtiovaltaan vastaan, Kuusiniemi linjasi.

Tähän tarvitaan hänen mukaansa riittävästi resursoituja tuomioistuimia. Tuomioistuimilta puolestaan edellytetään jatkuvaa halua kehittää toimintaansa.

KHO:n juhla kokosi Finlandia-talon seminaariin ja Säätytalon iltatilaisuuteen 700 hallintotuomio­istuimissa työskentelevää ja kutsuvieraita.