Kolme suomalaista vuosisataa

Rakas itsenäinen isänmaamme, Suomi, saavutti sadan vuoden iän. Sitä juhlittiin näyttävästi ja monipuolisesti ympäri Suomea ja jopa ulkomailla. Etupäässä juhlinta oli arvokasta ja rauhallista.

Blogit ja Kolumnit
17.01.2018 • Poliisipäällikkö
Rakas itsenäinen isänmaamme, Suomi, saavutti sadan vuoden iän. Sitä juhlittiin näyttävästi ja monipuolisesti ympäri Suomea ja jopa ulkomailla. Etupäässä juhlinta oli arvokasta ja rauhallista.

Itsenäisyyden saavuttaminen ei ollut mitenkään selkeä prosessi. Silloiset tapahtumat ovat olleet esillä laajasti eri tiedotusvälineissä. Isossa roolissa olivat itäisen naapurin myllerrykset. Myös Suomessa oli monia eri näkemyksiä siitä, miten missäkin tilanteessa tulisi toimia. Täyden riippumattomuuden toive heräsi vasta ajan kanssa. Lopulta monien sattumuksien summana itsenäisyys julistettiin. Maan poliittinen tilanne herätti puolin ja toisin epäluuloja, eikä
tästäkään päätöksestä oltu yksimielisiä.

Jos ajatellaan kulunutta sataa vuotta, aikalailla pitää hämmästellä sitä, kuinka suuri muutos on tänä aikana tapahtunut. Itsenäisyyttä seurannut sisäisen väkivallan jakso jäi onneksi kuitenkin moniin muihin maihin verrattuna melko lyhyeksi. Talvi- ja jatkosodalla oli kaikesta huolimatta positiivisiakin vaikutuksia muun muassa kansan yhtenäisyyden rakentamisessa. Vaikka aina on tietenkin parantamisen varaa, kyllä Suomi on monien mittareiden mukaan todella hyvä maa olla ja elää.

Vuonna 2016 Suomen poliisi saavutti 200 vuoden iän, kun Turun poliisilaitoksen perustamisesta tuli kuluneeksi kaksi vuosi­sataa. Kenraalikuvernööri Steinheil oli vaatinut tätä jo vuonna 1811. Helsingin poliisilaitos perustettiin vuonna 1826 ja Viipurin 1836.

Myös Suomen poliisi on kulkenut huiman matkan näinä parina vuosisatana. Nyt se on kansalaisten silmissä hyvin luotettava, suorastaan maailman huippua. Helpolla tätä ei ole saavutettu. Vielä 1960-luvulla käsitys poliisista oli heikko ja poliisin arvostus oli varsin kehno. Näin myös minun kohdallani. Kun upseerikokelaskaverini kertoi ryhtyvänsä poliisiksi, ihmettelin, että eikö hän muualle pääse. Hänen pitämänsä tietoiskun jälkeen otin asioista selvää, ja niin poliisiurani alkoi heti kohta varusmiespalveluksen jälkeen. Juuri siinä vaiheessa alalle tuli runsaasti ylioppilaspohjaisia hakijoita. Itse en ole valintaani katunut.

Toivotan onnea ja menestystä sekä Suomelle että Suomen poliisille.