Kirittämällä parhaat tulokset

Blogit ja Kolumnit
29.10.2018 • Janne Laukkanen

Olin taannoin mukana juoksutapahtumassa. Erityinen huomioni kiinnittyi siellä johonkin aivan muuhun kuin meihin juoksijoihin.

Havaintoni alkoivat jo pysäköintipaikalta: lukuisat jo eläkeikään yltäneet rouvat ja herrat ohjailivat meidän osallistujien autoja parkkiruutuihin. Sama jatkui osallistumisnumeroita jaettaessa, tapahtuman info-tiskillä ja juoksureitin varren järjestyksenpitäjiä katsoessa. Näitä tehtäviä hoitivat pääosin hyvin varttuneet tai erittäin nuoret. Meille parhaassa työiässä oleville oli jätetty kiitollinen osallistujan rooli.

Taisin tulla todistaneeksi suomalaisen järjestötoiminnan ikä­rakennetta.

Monenlainen yhteiskunnallinen toiminta ei suinkaan pyöri keski-ikäisten voimin, vaan käyttövoimaa antavat merkittävästi nuoret ja varttuneet. Ja tämä tasoittaa meidän ruuhkavuosien kanssa painis­kelevien arkea.

Monenlainen yhteiskunnallinen toiminta ei suinkaan pyöri keski-ikäisten voimin, vaan käyttövoimaa antavat merkittävästi nuoret ja varttuneet.

Monen lapsiperheen energia menee työstä ja muusta välttämättömästä arjesta selviämiseen. Kyse ei kuitenkaan ole mistään painajaisesta. Kaikki on hyvin, mutta aikaa vain kovin vähän.

Siksi kaiken elämää helpottavan avun ottaa kiitollisena vastaan. Tulipa se lähipiirin tarjoamana apuna – tai vaikkapa juoksutapahtuman vapaaehtoisilta. Nautimme myös monissa järjestöissä jäsenyydestä, samalla kun pyöriä pyörittävät muut.

Vapaaehtoisuuden ohella lapsiperheiden arkea voidaan tukea yhteiskunnallisilla teoilla. Lakimiesliitossa pidetään tärkeänä löytää malli, joka kannustaisi äitejä ja isejä jakamaan perhevapaat nykyistä tasaisemmin. Tutki­musten mukaan tämä edistäisi molempien sukupuolten ura- ja palkka­kehitystä.

Kyse ei ole valinnanvapauden viemisestä perheiltä. Perheet päättävät jatkossakin itse. Mutta vapaita jakamaan kannustava malli on kuin tsemppaus juoksukisassa: saavuttaaksemme parhaat tulokset tarvitsemme myös kannustusta.