Katse oikeuteen päin!

Blogit ja Kolumnit
20.09.2019 • Tuula Linna

Näin kuulukoon lakimiehen päiväkäsky.

Lakimiesliitto täyttää 75 vuotta 16.11.2019. Juhlavuoden Lakimiespäivää vietämme perjantaina 11. lokakuuta. Sydämellisesti tervetuloa mukaan!

Tapana on katsoa taaksepäin ja kysyä, mitä syntymäpäivän aikoihin tapahtui.

Marraskuussa 1944 Suomessa aloitettiin kenttäarmeijan kotiuttaminen, kommunistien vaalikelpoisuus palautettiin, suojeluskunnat ja Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin, Neuvostoliitto vaati Suomen armeijassa palvelleiden neuvostosotilaiden palauttamista, Alkon myymälät suljettiin armeijan kotiuttamisvaiheen ajaksi järjestyshäiriöiden varalta, Lapin sodassa vallattiin takaisin pohjoisinta Suomea, Neuvostoliitto palautti ensimmäiset suomalaiset sotavangit.

Lakimiehet päättivät järjestäytyä.

Jatkosodan jälkimainingeissa ja sotasyyllisyysoikeudenkäyntien varjossa lakimiehet päättivät järjestäytyä.

Näiden vaikeiden ja epävakaiden aikojen jälkeen olemme saaneet elää rauhan aikaa ja rakentaa maata lailla. Lakimiehet ovat valmistelleet lakeja, soveltaneet lakeja ja panneet täytäntöön lakeja. Nöyrin mielin kunnioitamme edellisten juristisukupolvien saavutuksia.

Lakimiesliitto on ajan saatossa puolustanut niin yksittäistä lakimiestä kuin oikeusvaltiota. Nyt on katsottava eteenpäin ja kysyttävä, mitä me haluamme lailla rakentaa.

Mitä me haluamme lailla rakentaa?

Mitä kuuluu hyvään tulevaisuuteen? Varmaankin vakaa oikeusvaltiokehitys, humanismin ote tekniikasta ja digitalisaatiosta, luonnonvarojen vastuullinen käyttö, tietoon pohjautuva päätöksenteko, huolenpito lapsista ja nuorista sekä kaikkinainen mielen sivistys.

Mutta mitään ei synny itsestään, eikä mikään pysy valmiina. Koko ajan on tehtävä uhrauksia ja ponnisteltava. Kun muistamme liittomme perustamisvuoden 1944 olosuhteet, on meillä siihen myös moraalinen velvollisuus.

Tuula Linna, Lakimiesliiton puheenjohtaja, tuula.linna@helsinki.fi