Kaksikymmentä korotonta kuukautta

Blogit ja Kolumnit
16.04.2018 • Poliisipäällikkö

Erilaisiin remonttiurakoihin liittyy nykyään houkuttelevan näköisiä rahoitustarjouksia, kuten otsikko antaa ymmärtää. Eikä tarvitse itse vaivautua edes pankkiin, koska urakoitsija hoitaa asian puolestasi oman pankkinsa kanssa.

Eräs tuttavani oli teettämässä omakotitaloonsa viemäriremonttia. Jo tarjousvaiheessa urakoitsija kertoi rahoitusmahdollisuudesta. Ensimmäiset 20 kuukautta olisivat korottomia, ja kuukausimaksu olisi vain 400 euroa.

Remonttisopimus tehtiin ja lainapaperit allekirjoitettiin eikä lainalle vaadittu edes vakuuksia. Asia tuntui varsin vaivattomalta, eikä asiakas huomannut selvitellä tarkemmin lainasopimuksen sisältöä. Myöskään urakoitsijan edustaja ei asiasta enempää kertonut.

Vähän myöhemmin asiakas ryhtyi tutustumaan asiaan hieman tarkemmin. Luoton perustamismaksu oli 150 euroa ja laskutuspalkkio kuukaudessa seitsemän euroa. Jälkimmäisen joutuisi maksamaan, vaikka tilaisi laskun suoraan omaan nettipankkiinsa. Nostettu lainamäärä oli 34 000 euroa. Pankin Prime-korko oli lainan nostohetkellä 7,1 prosenttia ja takaisinmaksuaika 102 kuukautta. Kokonaisluotto­hinnaksi muodostuisi sovituilla kuukausilyhennyksillä 41 000 euroa.

Kannattaa miettiä tarkkaan, mihin tarjoukseen tarttuu.

Rahoitussopimuksen liitteenä oli kaksi sivua pienellä printillä painettuja myyntirahoituksen ehtoja. Ne eivät kovin hyvin auenneet tälle asiakkaalle. Tietyntyyppisten lainojen ennenaikainen takaisinmaksu oikeuttaisi pankin perimään erityisen korvauksen. Niinpä asiakas otti yhteyden pankkiin, jolloin selvisi, että lainaa saa lyhentää ilman sakkomaksuja. Tämä tieto helpotti kovin, koska muutoinhan laina olisi tullut paljon tavanomaista pankkilainaa kalliimmaksi. Nyt kun korot ovat matalat, saa pankista remonttilainaa parin prosentin korolla. Tuo 20 kuukautta olisi maksanut reilun tonnin, mutta se olisi ”säästynyt” hyvin nopeasti, kun sitä verrataan tämän lainan kovaan korkoon.

Aina kannattaa miettiä tarkkaan, mihin tarjoukseen tarttuu. Jos ei ole mahdollista maksaa tällaista lainaa yhtään nopeammin takaisin tai saada muualta edullisempaa lainaa sen maksamiseen, tämä tarjous on todella kallis, vaikka näyttää ensi katsomalla houkuttelevalta.