Jaakko Tapala vaihtoi näkökulmaa syyttäjästä oikeuden­käyntiavustajaksi

– Jokainen toimeksianto on pieni tutkimusmatka ihmisen salaperäiseen arkeen, mieleen ja elämismaailmaan, Jaakko Tapala sanoo.

Olin ollut syyttäjänä lähes koko työurani. Usein mietiskelin kammiossani, että mitähän muuta kiintoisaa siellä oikeuslaitoksen liepeillä mahtaa tapahtua. Lopulta hyppy oikeudenkäyntiavustajan tehtäviin oli oikeastaan yllättävänkin luonteva ja helppo.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma-ammatti. Suuri sotapäällikkö.

2 §. Valaistuminen – miksi juristiksi? Lapsuuden ympyröissäni pyöri muutama juristi. Heidän nokkeluutensa oli salaperäistä ja kiehtovaa.

Myös lääkärin ammatti kiinnosti, mutta ei minusta siihen opiskeluun olisi ollut. Nyt vähän salaa harmittaa. Olisihan se hienoa tepastella kaiken keskipisteenä valkoinen takki päällä sairaalan käytävillä ja jakaa viisaita neuvoja sinne tänne.

2. luku: Suomen lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Laki yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa – ja sama yksityissektorilla. Ne kun oivaltaa, kaikilla on mukavaa.

2 §. Kamala laki. Kaikki ne avioeroon liittyvät lait, joissa puhutaan ”lapsen edusta”. Se tuntuu vähän samalta kuin se, että rikoslain pykälät päättyisivät ”on tuomittava oikeudenmukaiseen rangaistukseen”.

3. luku: Eurolainsäädännöstä

1 §. Kiehtovinta. Eurosäädösten kanssa olen ollut tekemisissä hyvin harvoin. Arvelen, että se on todella mielenkiintoinen maailma niille, jotka ovat alalla.

2 §. Karmaisevinta. Heterogeenisten kulttuurien kompromissi muutaman maan ehdoilla. Henkilökohtaisesti karvain kokemus tuli eteen, kun asensin autooni peräkoukkua.

Taitava juristi löytää pykälistä reaalielämän.

4. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Löytää pykälistä reaalielämän.

2 §. Tomppeli juristi. Ylimielinen palturin puhuja. Asiastaan ja asiansa juridiikasta epävarma henkseleiden paukuttaja.

5. luku: Syyttäjän työstä

1 §. Antoisinta. Syyteharkinta, ehdottomasti. Siinä voi jakaa omaa käsitystään oikeudenmukaisuudesta. Totuuksien etsiminen hengenheimolaisten kanssa. Joitakin työkavereita on usein ikävä.

2 §. Ankeinta. Turhan monta työnkuvaa ja tehtävää samanaikaisesti. Työpaikkademokratian jatkuva heikentyminen. Valtakunnansyyttäjän otto- eli devoluutio-oikeuden hämärtyminen.

6. luku: Syyttäjästä avustajaksi

1 §. Hyvät puolet. Olen vihdoin ymmärtänyt avustajien ja asiamiesten työstä monta seikkaa, joita syyttäjän tuolilla istuessani ihmettelin.

2 §. Huonot puolet. Oman työajan rytmittäminen. Avustajan on myös pakko myydä itseään, aktiivisesti tai passiivisesti, jos meinaa pysyä alalla. Laskutuksen hallinta.

Jokainen toimeksianto on pieni tutkimusmatka ihmisten moninaisiin ongelmiin ja syy-yhteyksien löytämiseen niissä.

7. luku: Avustajan arjesta

1 §. Hohdokkainta. Asiakkaiden tapaaminen, elämän salainen arki. Jokainen toimeksianto on pieni tutkimusmatka ihmisten moninaisiin ongelmiin ja syy-yhteyksien löytämiseen niissä.

2 §. Himmeintä. Oikeuden saaminen on joskus ilmeistä arpapeliä – se saattaa riippua pelkästään siitä, minkä sortin ihmiset ovat osuneet asiaasi hoitamaan.

8. luku: Riitajutuista

1 §. Tarpeelliset riidat. On ihmisiä, jotka väen väkisin haluavat selvitellä ja käsitellä asiansa riitelemällä oikeudessa. Kun asia on sitten nujakoitu juristien avulla lainvoimaiseen tuomioon saakka, elämä voi jatkua. Lopputuloksellakaan ei heille aina ole väliä.

2 §. Tarpeettomat riidat. Kaikki riidat ovat tarpeettomia, mutta osa niistä – ikävä kyllä – on välttämättömiä.

Esitutkinnan laatu on korkea, ja se pysyy käsittämättömän hyvin reaalimaailman mukana.

9. luku: Rikosjutuista

1 §. Hyvät trendit. Esitutkinnan laatu on korkea, ja se pysyy käsittämättömän hyvin reaalimaailman mukana.

2 §. Huonot trendit. Ehkä tietyssä määrin syyttäjien ja avustajien aiempaa kärjistyneemmät roolit. Vuorovaikutustaidoissa olisi joskus parantamisen varaa.

10. luku: Asiakkaista

1 §. Ihanneasiakas. Luotettava, sujuvasti asiansa esittävä ihminen, jonka mielipiteisiin on helppo yhtyä. Tykkään tehdä asiakkaan kanssa tiimityötä.

2 §. Inhottava asiakas. Räyhäävä ja sekava kuumakalle, joka soittelee jatkuvasti.

11. luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Minusta syyttäjä ei voi voittaa. Hän voi saada ainoastaan syytteensä läpi. Rangaistus on aina surullinen tapahtuma. Avustajana sain äskettäin hoidettua yhden tosi toraisan avioero- ja lapsenhuoltojutun kaikkien osapuolten kannalta siedettävään lopputulokseen. Itselleni se oli tietynlainen hiljainen voitto.

2 §. Karvain tappio. Muuan syyttäjäaikojeni iso työturvallisuusriita ylityötunneista, jossa uhrit saivat rangaistuksen ja pahimmat konnat pääsivät pälkähästä.

12. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Suola.

2 §. Herkkuruoka. Tacot.

3 §. Paras juoma. Pepsi Maxi ja roséviinit.

4 §. Kaunein kukka. Ruiskaunokki.

5 §. Viehättävin väri. Poltettu oranssi.

6 §. Musiikin helmi. Lumi teki enkelin eteiseen.

7 §. Rakkain romaani. William Goldingin Kärpästen herra.

8 §. Esikuva. Taannoinen kihlakunnansyyttäjä Markku Pohjanoksa. Hän puhui filosofisesti ja viisaasti esimerkiksi kontrollikoneiston ulkopuolisesta vallankäytöstä.

9 §. Elämän tarkoitus. Osallistua mahdollisuuksien mukaan populaation ylläpitoon.

10 §. Motto. Anna kaikkien kukkien kukkia.