Heidi Härkönen: Muotioikeus on muutakin kuin tavaramerkkejä

Heidi Härkönen, 28, on ehtinyt säätää ja säveltää jo kaikenlaista. Hän valmistui oikeustieteen maisteriksi 2013 Lapin yliopistosta. Parasta aikaa hän ahkeroi tohtorintutkinnon kanssa samassa yliopistossa.

Härkösen väitöstutkimuksen aiheena on ”Yksinoikeudet muotiluomuksiin – erityisesti tekijänoikeuksien kannalta”. Vaatteet ja muoti ovat hänelle kaikki kaikessa. Hän aloitti yliopisto-opintonsa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa vaatesuunnittelun parissa, mutta suuntasi pian tarmonsa muotialan juridiikan selvittämiseen.

Härkösen muotioikeutta omana oikeudenalanaan tarkastellut
tutkielmansa sai Suomen Lakimiesyhdistyksen erityispalkinnon.
Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Jo pienenä ipanana olin varma, että minusta tulee vaatesuunnittelija. Halusin piirtää, ommella ja suunnitella vaatteita.
Kotini naapurissa oli kangaskauppa, mutta äitini ei ehtinyt ommella minulle suunnittelemiani luomuksia riittävän vauhdikkaasti. Niinpä ryhdyin ompelemaan niitä itse.

2 §. Valaistuminen. En ole vaateideologialtani kovinkaan kaupallinen. Olen miettinyt, minkälaisista vaatteista itse pidän – en niinkään sitä mistä muut pitävät ja mikä menisi kaupaksi. Vaatesuunnitteluopiskelujeni ensimmäisellä joululomalla tämä intohimoni sitten jäsentyi minulle ehkä ammatiksikin asti: muotialaa sivuavassa juridiikassa on paljon penkomista.

2. luku: Oikeustieteen opiskelusta

1 §. Ilon aiheet. Juristitutkinnon loppuvaihe oli yhtä juhlaa. Silloin sai kirjoittaa itsenäisesti. Graduprosessi oli parasta. Kirjoittamisen aloittamisesta kansitukseen kului tasan yhdeksän viikkoa.

2 §. Tuskan hetket. Aineopinnot olivat aika ajoin tosi puuduttavaa pänttäämistä, etenkin Rovaniemen kaamoksen ja kylmyyden keskellä.

3. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Tekijänoikeuslaki, erityisesti sen 1 §. Se jättää tilaa hyvin erilaisille taidemuodoille.

2 §. Kamala laki. Kaikki verolait – paitsi tuloverolain 82,2 § eli apurahojen verovapaussäännös.

4. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Lakimies, joka osaa tarkastella asioita myös muista kuin tiukkapipoisen juristin näkökulmista.

2 §. Tomppeli juristi. Kapeakatseinen pönöttäjä, lokeroihminen. Ihminen, joka ei kykene asettumaan toisen asemaan. Hän ei ikinä pääse irti siitä yhdestä ainoasta roolistaan, juristi-identiteetistä.

5. luku: Legal Counselin työstä

1 §. Mukavinta. Olin KPMG:n lakimiehenä kolme vuotta. Immateriaalioikeutta, osakeyhtiöoikeutta, sopimusoikeutta erikokoisille yrityksille. Se oli maanläheistä käytännön asioiden hoitamista.

2 §. Murehduttavinta. Tavaramerkkien rekisteröimisen tärkeyttä joutuu yhä perustelemaan. Kaikki yritykset eivät vieläkään ymmärrä yksinoikeuksien merkitystä, myös globaalisti. Se on aika surullista.

6. luku: Asianajajatutkinnosta

1 §. Antoisinta. Suoritin asianajajatutkinnon vajaa vuosi sitten. Eihän sitä koskaan tiedä… Asianajajan tapaohjeet ovat myös meille jokaiselle sopivaa yleissivistystä.

2 §. Ikävintä. Asianajotoimeen liittyvä ajatus siitä, että suoritusta mitataan laskutettavien tuntien perusteella, on minulle hieman vieras. Ymmärrän toki tosiasiat. Asianajokin on liiketoimintaa.

7. luku: Muotioikeudesta

1 §. Mitä se on. Muotioikeus on muoti- ja designalaan tyypillisesti liittyvien oikeudellisten ongelmien tarkastelua muoti- ja desingalan näkökulmasta.

2 §. Mitä se ei ole. Muotioikeuden näkökulma juridiikkaan ei ole pelkästään akateemisen oikeustieteellinen. Muotioikeusjuristi tarkastelee esimerkiksi muotitaloon liittyviä oikeussuhteita aina tietyssä ja rajatussa kontekstissa; hän ei jäsennä maailmaa esimerkiksi universaalista ja puhtaasta sopimusoikeudellisesta vinkkelistä.

8. luku: Immateriaalioikeudesta

1 §. Hyvät trendit. Älyvaatteet ja niihin liittyvät patentit sekä muu juridiikka.

2 §. Huonot trendit. Amerikkalaisperäinen logokeskeisyys. Kaikki mahdollinen muodissa koristellaan varmuuden vuoksi logoilla. Sanotaan, että ihminen korostaa taloudellista asemaansa näkyvillä tavaramerkeillä, logoilla. Periaatteessa saman voisi tietysti tehdä vaikkapa ripustamalla hintalappuja vaateparteensa.

9. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Basilika.
2 §. Herkkuruoka. Kaikki italialainen, lasagne erityisesti.
3 §. Paras juoma. Brunello di Montalcino (punaviini).
4 §. Kaunein kukka. Luonnonvaraiset niittykukat.
5 §. Väri ylitse muiden. 
Kirkkaan punainen.
6 §. Rakkain romaani. 
Tuulen viemää.
7 §. Esikuva. Susan Scafidi, newyorkilainen muotioikeuden professori Fordhamin yliopistossa.
8 §. Elämän tarkoitus. On tehtävä omasta elämästä sellainen, että on ilo herätä jokaiseen uuteen päivään.
9 §. Lempilausahdus. ”You can never be overdressed or overeducated.” (Oscar Wilde)