EU-juristi Mikko Huttunen: EU-koneisto on mainettaan parempi

– Julkinen mielikuva massiivisesta ja kafkamaisesta EU-kaaoksesta on väärä. Tämä on järjellä täydellisesti ymmärrettävää hommaa, Mikko Huttunen täräyttää.

Muuan EU-koneiston läpikotaisin tunteva nestori luonnehtii Huttusta: ”Hoitanut erittäin vaativia tehtäviä – kuten ilmailua, satelliitteja ja kauppapolitiikkaa. Oli muutaman vuoden Genevessä EU:n WTO-edustustossa. Etevä juristi, ottaa asiat vakavasti. Mutta löytyy sieltä kyllä vähän huumoriakin.”

Kaikki alkoi koripallosta.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Ammattikoripalloilija.

2 §. Valaistuminen – miksi juuri juristiksi? Tajusin lopulta, että 1980–1990-luvun Suomessa ei koripalloa pelaamalla elä. Paha loukkaantuminen helpotti myös ammatinvalinnassa. Lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja oli jo aikoinaan saanut minut kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista ja ymmärtämään juristin ammatin monipuolisuuden.

3 §. Miksi EU-juristiksi? EU-juristiksi tulin aika sattumalta. Lähdin tekemään ammattiurheilijoiden vapaata liikkuvuutta koskettelevaa väitöskirjaani Italian Firenzessä sijaitsevaan Euroopan yliopistoinstituuttiin jo ennen Suomen EU-jäsenyyttä. Olen yhä – yli neljännesvuosisadan jälkeenkin – sillä samalla matkalla, jonka piti kestää enintään kolme neljä vuotta.

Lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja oli jo aikoinaan saanut minut kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista ja ymmärtämään juristin ammatin monipuolisuuden.

2. luku: Suomen lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Uudistettu oikeudenkäymiskaari on hieno. Törmäsin siihen äskettäin yhden unionin tuomioistuimessa käsitellyn ennakkoratkaisupyynnön yhteydessä.

2 §. Kamala laki. Laki, josta näkee, että ministeriön taitavimpienkin lainvalmistelijoiden on ollut pakko tinkiä laadusta kiireen ja hätäisen poliittisen ohjauksen vuoksi.

3. luku: EU-lainsäädännöstä

1 §. Kiehtovinta. Yleisten oikeudellisten periaatteiden merkitys laintulkinnassa.

2 §. Karmaisevinta. Dieselauto-skandaalin jälkimainingeissa olen joutunut perehtymään autojen EU-tyyppihyväksyntää koskevaan unionin lainsäädäntöön. Sen kokonaisuuden hallitsemisessa on tullut välillä äitiä ja jopa isoäitiä ikävä.

4. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Taitavalla juristilla on mielikuvitusta. Hän pystyy näkemään metsän puilta ja periaatteet pykälien takana. Hän uskaltaa kääntää tuolin välillä ylösalaisin ymmärtääkseen kokonaisuuksia ja nähdäkseen tilanteet myös uusista näkökulmista.

2 §. Tomppeli juristi. Taitavan juristin vastakohta. Jää jumiin tarpeettomiin yksityiskohtiin.

Taitavalla juristilla on mielikuvitusta.

5. luku: EU-byrokratiasta yleisesti

1 §. Ilon aihe. EU-koneisto on hurjasti mainettaan parempi.

2 §. Murheen aihe. Vääristynyt julkinen kuva massiivisesta ja kafkamaisesta kaaoksesta.

6. luku: EU-komiossiosta erityisesti

1 §. Antoisinta. Äärettömän pätevät ja motivoituneet kollegat.

2 §. Ankeinta. Poliittisista aikatauluista johtuva krooninen aikapula.

7. luku: EU:n asianajojuristin työstä

1 §. Hauskinta. Monipuolinen työ, jossa saa perehtyä useisiin eri oikeudenaloihin konkreettisten oikeusjuttujen kautta. Muistelen nyt jo lämmöllä erästä maataloustukia koskevaa Suomen nostamaa kannetta, jossa sain kantapään kautta tutustua erilaisiin tapoihin mitata ojien leveyksiä peltopinta-alan määrittämiseksi.

2 §. Karmeinta. Välillä aivan epäinhimilliset aikataulut.

Valtioiden väliset erimielisyydet on ratkaistava rauhanomaisesti kansainvälisten järjestöjen puitteissa.

8. luku: EU:n tulevaisuudesta

1 §. Lyhyt sihti. Sisäisen koheesion lisääminen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen EU:n sisällä on iso urakka.

2 §. Pitkä sihti. EU edesauttaa omalla esimerkillään monenkeskisen lakiin ja oikeuteen perustuvan maailmanjärjestyksen ylläpitämistä. Valtioiden väliset erimielisyydet on ratkaistava rauhanomaisesti kansainvälisten järjestöjen puitteissa.

9. luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Maailman kauppajärjestö WTO:n riitojenratkaisumenettelyssä vuonna 2008 USA:ta vastaan saavutettu voitto kiistassa, joka koski hormonilihan maahantuontia. Onneksi vaimoni jaksoi katsella minua sen kesän…

2 §. Karvain tappio. Jos ja kun koripallourani on tietysti pakko laskea mukaan, edustamani Helsingin NMKY:n tappio KTP:lle miesten SM-finaaleissa 1988.

10. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Valkosipulisuola.

2 §. Herkkuruoka. Erilaiset pastat Italian vuosieni seurauksena.

3 §. Paras juoma. Olen varmaan aika tylsä, mutta kyllä se jäävesi on.

4 §. Kaunein kukka. Vincent van Goghin maalaus sinisistä kurjenmiekoista teki minuun aikanaan lähtemättömän vaikutuksen.

5 §. Viehättävin väri. Violetti suosikkijalkapalloseurani Fiorentinan pelipaidan värin perusteella.

6 §. Rakkain romaani. Varmaan vähän kliseinen vastaus, mutta kyllä se vaan on Väinö Linnan Tuntematon sotilas.

7 §. Inspiroivin oikeudellinen teos. Jos saan mainita kaksi niin Ralf Dahrendorf ”Law and Order” ja John Rawls ”Justice as Fairness”.

8 §. Esikuva. Yli 100-vuotiaaksi elänyt isosetäni, joka sai rasitusvamman liiallisesta kävelystä Espanjan matkallaan juuri ennen 100-vuotisjuhliaan.

9 §. Elämän tarkoitus. Aika paha… Sanotaan vaikka elämän jatkuminen ja läheisten hyvinvointi.

10 §. Motto. Asialliset hommat suoritetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat.