Elämänarvojen asettelua

Blogit ja Kolumnit
16.04.2018 • Jukka Varviala

Puoli vuosisataa on kulunut hullusta vuodesta 1968. Koko maailma kiehui ja kuohui. Se oli melkoinen vuosi itsellenikin. Tunsin tulevani hulluksi. Suoritin nimittäin suurimman osan tenteistä ja kursseista tuona vuonna tiedekunnassamme. Akateemisen vapauden laulujen lunnaat parilta vuodelta oli maksettava!

Lähes jokaiseen tenttiin valmistautuessani sisäistin aihepiirin niin, että koin siinä olevan tulevaisuuteni. Tämä maa- ja vesioikeuden (nykyään kuuluu ympäristöoikeuteen) ala on juuri minua varten! Ehkä innostus siihen oli verenperintöä. Isänihän aloitti siviilityönsä, kuten lauma muitakin juristeja sotien jälkeen, asutushallituksessa. Siirtoväen asutuskysymyksiä ratkoen Veikkko Vennamon alaisena.

Perehdyin jo opiskellessa immissioon. Oliko kohtuutonta haittaa ja rasitusta se, että kahvilan neonmainos (kahvipannu) surisi, sirisi ja valokin värisi häiriten yläpuolisessa asunnossa asuvan ompelijan yöunia? Kohtuutonta häiriötä, päätti KKO. Kahvilayrittäjä oli ehtinyt jo poistaa mainoksen. Se siitä sitten.

Kesämökillämme Pornaisissa katselin edessä möyryävää koskea. Pohdin koskenperkausta koskevia kysymyksiä.

Pariisin bulevardeja talsiessani sittemmin ihailin ”Pariisin vatsanhalkaisijan” Georges-Eugène Haussmanin 1852–1870 aikaansaannoksia vyöhykepakkolunastuksen toimeenpanijana ja bulevardien luojana. Vaimoni yhtyi ihailuun ja syytä olikin. Ystäväperheen mies taasen oli Suomessa viemäröinnin (myös vesilain piiriin kuuluva asia) asiantuntija ja vei vaimonsa tutustumaan Pariisin viemäriverkostoon. Musée des Égouts de Paris.

”Isä, eikö sinulla koskaan ole kesälomaa?” Se riipaisi syvältä!

Ihailin ja kunnioitin maaseudun juristien työtä sittemmin. Saivat puuhailla paljon näiden kysymysten parissa. Elämänarvot kohdallaan. Ei pelkkää käräjäpukarointia. He sanelivat joskus kesällä puhelinvastajaankin: ”Olen ongella, soittakaa ensi kuussa.” Ala-asteella oleva poikani kysyi: ”Isä, eikö sinulla koskaan ole kesälomaa?” Se riipaisi syvältä! Kaipasin maaseudulle. Sukulaisten maatilojen juridiikassa olisi ehkä töitä. Siinä olisi ammatissa tärkeälle verkostoitumiselle siemenperunaksi! Ratkaisin asian kuitenkin toimeksiantojen karsimisella.