Allan Serlachius-Särkilahti -palkinto Juha Karhulle

Suomalainen Lakimiesyhdistys palkitsi professori Juha Karhun Oikeuskulttuurin päivän yhteydessä marraskuun 2019 alussa Allan Selachius-Särkilahti -palkinnolla.

Palkintoperusteluiden mukaan Karhu on erittäin arvostettu ja vaikutusvaltainen oikeustieteen ja oikeustieteellisen tutkimuksen ja opetuksen ammattilainen sekä suomalaisen oikeuskulttuurin edistäjä kotimaassa ja kansainvälisesti. Karhun oppikirja- ja artikkelituotanto on vaikuttava, niin suomeksi kuin englanniksikin.

Juha Karhu on oikeuskulttuurin edistäjä.

Juha Karhu toimi erilaisissa määräaikaisissa tehtävissä Suomen Akatemiassa ja Helsingin yliopistossa vuoteen 1993 asti, jolloin hänet nimitettiin Lapin yliopiston velvoiteoikeuden professorin virkaan. Hän toimi Lapin yliopiston vararehtorina 2001–2006 ja oikeustieteiden tiedekunnan dekaanina vuodesta 2013 eläkkeelle jäämiseensä 2017 saakka.

Karhu on ollut uranuurtaja luodessaan yhteyksiä suomalaisten oikeustieteellisten yksiköiden ja kiinalaisten yksiköiden välillä. Hän on vieraillut pidempiä aikoja Lontoossa, Münsterin yliopistossa, Göteborgin yliopistossa ja Chalmersin yliopistossa.

Karhu on ollut myös laajasti käytetty asiantuntija, erityisesti eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Myös opettajana Karhu on ollut poikkeuksellisen monipuolinen ja oikeustieteellisten perinteisten oppiaineiden rajat luontevasti opetuksessaan ylittävä.

Palkintoperusteluissa Karhun vauhdikkaan luentotyylin kehutaan innostaneen useita opiskelija- ja tutkijasukupolvia.